Műsorújság
RTL Most

„Az kritizáljon, aki olvasta!”

Répássy Róbert úgy látja: nem voltak pontosak azok a kritikát, amelyeket eddig megfogalmaztak a médiatörvénnyel kapcsolatban.
A magyar kormány eddig egyetlen uniós szervtől sem kapott konkrét kritikát azzal a kapcsolatban, hogy az új magyar médiatörvény esetleg valamelyik uniós alapjogba ütközne - mondta az államtitkár. Répássy Róbert emlékeztetett: az itthon elfogadott törvényeket kötelességük összevetni az uniós szabályozással, alapelvekkel. A megfelelő uniós intézmények is vizsgálhatnak szükség esetén egy-egy jogszabályt, és ha annak valamelyik pontja alapjogokkal ütközik, akkor korrigálni kell azt.

Répássy Róbert úgy látja: nem voltak pontosak azok a kritikát, amelyeket eddig megfogalmaztak a médiatörvénnyel kapcsolatban. Ha ugyanakkor tény- és tárgyszerű kritikát kapnak, azt ígérete szerint minden esetben meg fogják vizsgálni - tette hozzá.

Az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke, Neelie Kroes karácsony előtt küldött levelet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek a médiatörvény ügyében. Ebben azt kérte: küldjék el neki a jogszabály teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e az a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal.

Répássy Róbert kedden újságíróknak azt mondta: tudomása szerint már pontosítják a médiatörvény angol nyelvű szakfordítását, és 1-2 nap múlva elkészül. Nemcsak Neelie Kroesnak küldik el, hanem az interneten is nyilvánosságra hozzák az angol szöveget. Bízik abban, hogy a jövőben a szöveg pontos ismerete alapján fogalmaznak meg kritikát az új médiatörvénnyel kapcsolatban - mondta az államtitkár.

Répássy Róbert és az Amnesty International képviselőinek keddi megbeszélésén nem esett szó az új médiatörvényről, a tárgyalás utáni sajtótájékoztatón mondta el álláspontjukat újságírói kérdésre a szervezet Európai Intézetek Irodájának igazgatója. Nicolas J. Berger szerint bizonyos mértékig aggasztja őket a jogszabály, tartanak attól, hogy az a szólás szabadságát bizonyos korlátok közé szoríthatja. Először azonban szeretnék látni a törvény hatásait a véleményalkotáshoz - tette hozzá.

Az igazgató elmondta: egyik problémájuk az, hogy szerintük nem teljesen tiszták a büntetés alapjául megszabott kritériumok, azok túl tágan értelmezhetőek, és ez visszaélésre adhat lehetőséget. A Médiatanács összetétele is aggályos, mert a testület politikai kinevezettekből áll - fogalmazott.

Az igazságügyi államtitkár erre úgy reagált, hogy a médiatörvényben számos olyan érték van, amelyeket az Amnesty International képvisel. Tartalmazza például a gyűlöletbeszéd tilalmát.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók