Műsorújság
RTL Most

Médiahatósági eljárás egy RTL-es riport miatt

Az RTL Klub szerint az eljárás beavatkozás a szerkesztői szabadságba.
Brutális gyilkosságról tudósított a Híradó tavaly október 1-én. Nagymányokon egy férfi megölte majd feldarabolta testvérét, a testet videóra vette, majd elrejtette.

Egy kertbe kidobott matrac, ami a hatóság szerint vérfoltos, és amire ráközelít a kamera. Egy ágyláb, amin a hatóság szerint szintén vérfolt látható. A vizsgálat szerint ezek a képek hatásvadász módon fokozhatták a szöveg hatását. De nem tetszettek a hatóságnak azok a képek sem, amelyeken a ház tornácának, udvarának és kerítésének részletei láthatók. Ezek ugyanis a hatóság szerint „ kiábrándító és nyomasztó hatást keltettek, megteremtve ezzel a mind nagyobb érzelmi bevonódás lehetőségét.”

A riportban a gyilkosságot csak nagy vonalakban ismertettük, pedig a rendőrségi tájékoztatón gyomorforgató részletekről is beszéltek. A valóságban a házban is forgathattunk volna, de ezt etikai kódexünk értelmében nem tettük.

Megszólaltattuk Zacher Gábor toxikológust is, hogy a történetben hangsúlyosabb szerepet kapjon: a fiatalember valószínűleg drog hatása alatt gyilkolt. Az ügyről a tévék, rádiók és internetes hírportálok többsége is beszámolt.

A hatóság szerint Szellő Istvánnak a korábbi gyakorlattal ellentétesen már a hír ismertetése előtt fel kellett volna hívni a figyelmet a megdöbbentő részletekre, de ezt csak a riportfilm lejátszása előtt tette.

Az RTL Klub álláspontja szerint a hatóság megállapításai azt sugallják, hogy nem számolhatunk be erőszakról vagy balesetről, mert az ilyen hírek esetleg a nyugalom megzavarására alkalmasak. Ezzel viszont szerintünk sérül a szerkesztői szabadság, és nem beszélhettünk volna az utóbbi évek nagy port felvert bűncselekményeiről sem. Például a móri mészárlásról, a pécsi egyetemi lövöldözésről, a Cozma-gyilkosságról, a romák elleni sorozatgyilkosságról sem.

Nézze meg a kifogásolt tudósítást itt!

Itt elolvashatja a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság levelét.

A második csatolt dokumentumban, a cikk végén pedig az RTL Klub válaszát.

Elolvashatja más portálok tudósításait az ügyről, olyanokat is, ahol minden gyomorforgató részlet szerepel.

A világirodalom is számos brutális történetet dolgozott fel, ezek közül mi egyet választottunk. A részletekért kattintson a cikk végén található első csatolt mellékletre.

Legnézettebb videók