Műsorújság
RTL Most

„A tartalom és a visszhang nem ugyanaz”

A kormány szerint a külföldi kritikák megfogalmazói vélhetően nem ismerik a médiatörvény tartalmát.
Az Európai Uniónak "kétségei vannak afelől, hogy a vitatott, új magyar médiatörvény összhangban van-e az Európai Unió médiaszabadságra vonatkozó jogszabályaival, ezért az EU felkérte Budapestet, hogy szolgáljon további magyarázattal a törvényt illetően" - ezt mondta hétfőn az Európai Bizottság egyik alelnökének szóvivője Brüsszelben. Hétfőn itthon az MSZP is újra tiltakozásának adott hangot az ügyben.

A kormány szerint a külföldi kritikák megfogalmazói vélhetően nem ismerik a törvény tartalmát, és nyilatkozataikat a hazai ellenzék fűti. A média működésének - pénzügyi, hatósági - szabályozása minden demokráciában természetes és szükséges, ugyanúgy, mint a bármely más közszolgáltatás vagy kereskedelmi tevékenység szabályozása - közölte a Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság hétfőn.

A kormány szerint az új médiatörvény a magyar tévénézők, médiafogyasztók érdekeinek érvényesítésére, és a közpénzekből támogatott közszolgálatiság védelmére született, amelyről a kritikusok "elfelejtenek" megemlékezni - olvasható az állásfoglalásban. Az új médiatörvény a közönségnek hatékony érdekérvényesítést, a médiaszolgáltatóknak egyértelmű szabályozást, a közmédiának a megújulás lehetőségét biztosítja a kormány szerint. Legfontosabb alapelvként deklarálja, hogy a sajtó, a vélemény és a szólás szabadsága sérthetetlen. Az új szabályozás fokozottan védi a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokat és gyerekeket, például az új korhatár-besorolással vagy a reklámok hangerejének csökkentésével.

A médiatörvény a kormány szerint megfelel a vonatkozó uniós irányelvnek és a modern technika elvárásainak is. Normatív, garantált támogatást ír elő a közszolgálati médiaszolgáltatóknak, lehetőséget teremt arra, hogy az eddiginél több hazai gyártású műsor készülhessen. A kormány szerint a szabályozás a közszolgálati hírcentrum létrehozásával a magas színvonalú BBC-modellt követi. "A tájékozódáshoz való jog mindenkit megillet, ezért a jogszabály kimondja, hogy a hírcentrum hírszolgáltatása a közönség és valamennyi médiaszolgáltató számára ingyenes" - írják.

A hatóság összes eljárásában biztosított a bírósági felülvizsgálat lehetősége. A kormány szerint az új szabályozásban megfogalmazott szankciórendszer objektív, megfelel a jogállamiság és jogbiztonság elveinek, igazodik a modern médiaigazgatás sajátosságaihoz. A szankciórendszer három legfontosabb alapelve a fokozatosság, az arányosság és az egyenlő elbánás. A törvény a hangsúlyt a jogsértések megelőzésére, és az önkéntes jogkövetés ösztönzésére fekteti - derül ki az állásfoglalásból.

Hasonló videók

  • Ne avatkozzon be az olasz belpolitikába, ezt üzente a római külügyminiszter Orbán Viktornak. A kormányfő szombaton az Olasz Testvérek szélsőjobboldali párt rendezvényén azt mondta, azzal, hogy Matteo Salvini pártját kizárták a koalícióból, gyakorlatilag leválasztották a népet a kormányról. A Momentum szerint egyre kevesebb szövetségese van Orbán Viktornak Európában.

  • A mentősök jelentős része nem érzékeli a júliusi 8%-os béremelést - ezt állítja az érdekképviseletük. Szerintük ugyanis igaz, hogy nyáron emelkedett az alapbér, ám ezzel párhuzamosan elvették a legrosszabbul keresők bérkiegészítését. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint viszont a legalacsonyabb keresetűek hónapok óta emelt juttatást kapnak, és 2022-ig további jelentős béremelésre számíthatnak.

  • Nyolc helyszínen osztottak egyszerre olcsó krumplit Újbudán szombaton, 30 forint volt kilója. Az akciót az újbudai önkormányzat szervezte, a zöldséget több helyen önkormányzati képviselőktől lehetett átvenni. Aki vett belőle, szórólapot is kapott, a Fideszes polgármester arcképével. Az önkormányzatot hiába kerestük, a DK szerint a Fidesz szavazatokat vásárol az önkormányzati választás előtt.

  • Órákat várnak és túl későn hívnak mentőt a magyarok, ha infarktusuk van. Ezzel magyarázza a Kardiológusok Társaságának elnöke, hogy miért halnak meg sokan a szívroham utáni első évben. Ráadásul egyre több a fiatal beteg. A társaság egész napos rendezvényen hívta fel a figyelmet arra, hogyan lehet megelőzni a szívbetegségeket. Az egészséges táplálkozásnak is nagy szerepe van a megelőzésben. Egy dietetikus kérdeztünk arról, mire kell legjobban odafigyelni. A szakemberrel készített interjút megnézhetik ITT

  • Mindketten tudnak majd járni, ezért harcolnak - ezt mondta az RTL Híradónak a tatabányai anya, akinek legkisebb fiánál is SMA-t, vagyis gerincvelő eredetű izomsorvadást diagnosztizáltak. Tavaly a középső gyereknél állapították meg a betegséget. A 3 és fél éves Dani a kezeléseknek köszönhetően sokat fejlődött, ugyanez az út vár a másfél éves Bercelre is.

  • Tanzániai üdülésén egy amerikai pár vízbe merített kabinban lakott egy turistaközpontban. A férfi a minap alámerült, hogy ott mutassa meg az őt filmező barátnőjének a jegygyűrűt, és kézzel írt szívhez szóló üzenetét. De nem bírta ki, és menyasszonya szeme láttára megfulladt. Figyelem, a következő téma sokakat érzékenyen érinthet.

  • Földrengés volt Albániában, magyarok nincsenek a sérültek között. A balkáni országot 5,8-as erősségű földmozgás rázta meg szombaton. Száznál többen megsérültek, sok épület megrongálódott. Az RTL Híradónak egy kint dolgozó magyar utazásszervező azt mondta, többen az utcán, vagy épp a tengerparton töltötték az éjszakát.

  • Előkerült az eltűntnek hitt sportoló. Magát Krisztina súlyemelőnek a héten kellett volna kiutaznia a thaiföldi világbajnokságra, a sportoló viszont nem jelent meg a repülőtéren. A szövetségi kapitány úgy nyilatkozott az állami hírügynökségnek, hogy fogalma sincs mi történhetett a sportolóval. Híradónk vasárnap elérte a súlyemelőt, aki azt mondta, sérülése miatt nem repült el a VB-re, és erről tájékoztatta a szövetséget is.

  • Már a nyíregyházi kórházat is készenlétbe helyezték, annyira sok a súlyosan kiszáradt, szalmonellagyanús hajdúsámsoni gyerek. Több mint 330-an lettek rosszul a helyi iskolában, a szülők azt sejtik, a menzai ebédtől. A debreceni klinikán már nincs hely. Úgy tudjuk, néhány beteg iskolást a berettyóújfalui kórházban is kezelnek.

Legnézettebb videók