Műsorújság
RTL Most

Börtön vár a falfirkászokra

Egy év börtönre számíthat, akit idén falfirkáláson kapnak.
Nem ritka látvány Budapesten az összefirkált aluljáró. Az viszont igen, hogy a készítőt elcsípik. Bilincsben vitték el az egyik aluljáróból a firkász fiatalembert.

Börtönre eddig csak az a graffitis számíthatott, aki nagy kárt okozott művével. Ettől az évtől kezdve megszűnik az értékhatár a büntetés kiszabásánál. Így letöltendő börtön jár már annak is, akit úgynevezett tagelésen kapnak. Ezek azok a furcsa, apró betűk és jelek, amelyeket a bandák kézjegyükként hagynak ott mindenhol. A graffitisek szerint nem a szigorítás a jó megoldás, hanem mondjuk több legális felület kialakítása, de van más módszer is - ezt nyilatkozta egyikük korábban az RTL Híradónak.

„Azért lehet, mondjuk Párizs vagy Berlin belvárosában kevesebb firkát látni annak ellenére, hogy graffiti nagyhatalmak, mert egészen egyszerűen nap mint nap takarítják. A budapesti utcákon, körutakon nem egy olyan firkákat lehet látni, ami már 10-15 éves” – mondta Jankovits Barnabás.

A főváros évente több tízmillió forintot költ a firkák eltávolítására. A város vezetését vasárnap nem tudtuk elérni a témában, de korábban elindult egy kezdeményezés, amelyben úgynevezett ellenfirka mozgalmat indítottak az összegraffitizett épületek megtisztítására.

Legnézettebb videók