Műsorújság
RTL Most

Csend lengi körül a médiatörvényt

Kedden lejárt a határidő, de nem árulják el az államfő hivatalában, hogy Schmitt Pál aláírta-e a médiatörvényt.
Üres volt az Élet és Irodalom címlapja. Így tiltakoztak, még a törvény elfogadása előtt. Bár a kezdeményezésükkel nem voltak egyedül, mégsem érték el a céljukat.

A kormánypártok jelenlévő képviselői mindannyian igennel szavaztak. A név szerinti voksolás alatt az LMP-sek leragasztott szájjal „Sajtószabadság, élt 21 évet” feliratú transzparenst tartottak a magasba. Hiába, a 2/3-os többség elég volt, a törvényt elfogadták. A név szerinti szavazás részletei itt >>>

A kritikák ezután sem csitultak. Másnap reggel például a közszolgálati Kossuth Rádió egyik műsorvezetője hallgatással tiltakozott a törvény ellen.

A teljesség igénye nélkül: a The Washington Post, a The Economist, a Die Welt, a The Times - a legnevesebb külföldi újságokban is címlapra került Magyarország. Egymást követték az élesebbnél élesebb kritikák. A külföldi sajtó szerint a szabályozással a kormány uralma alá kerül a teljes közmédia, a kiszabható magas büntetésekkel pedig mindenkit sakkban tarthatnak.

A jogszabályt bírálta mások mellett a német és a luxemburgi kormány, európai politikusok és polgárjogi szervezetek is. A sajtószabadságot féltő össztűzre a kormány úgy reagált: nem értik a félelmeket, szerintük a törvény minden passzusa szerepel valamelyik uniós ország médiatörvényében. A miniszterelnök azt mondta, nem szabad érdemben reagálni a támadásokra.

„Jó néhány nyugat-európai vagy akár távolabbról jövő kritikától megijedni, amiatt törvényeket módosítani, vagy akár amiatt kicsit is rosszabbul aludni, az szerintem egy önbizalomhiányos országra volna jellemző. Hát mi azok nem vagyunk” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a HírTV-ben.

Schmitt Pálnak keddig volt ideje dönteni, mit tesz a törvénnyel. Az államfő eddig minden jogszabályt aláírt. De hogy erről hogyan határozott, azt a hivatalában nem árulták el.

A Magyar Közlönyben egyelőre nem jelent meg a törvény. Ha ez megtörténik, a magyar sajtónak csak néhány napja marad a felkészülésre, a törvény ugyanis ebben az esetben január elsején hatályba lép.

Legnézettebb videók