Műsorújság
RTL Most

Adó: Senki nem jár rosszul, de kompenzálnak

A kormány csaknem 22 milliárd forintot szán a közalkalmazottak és a köztisztviselők bérkiegészítésére.
Azok a közalkalmazottak, akiknek fizetésük 300 ezer forint alatt van, és nincs gyerekük, rosszabbul járnának az új adórendszerrel. Havonta akár több ezer forinttal is kevesebbet vinnének haza jövőre. Pedig a kormány korábban többször is azt hangoztatta, hogy az új adórendszerrel senki nem jár rosszul. Maga a miniszterelnök is így nyilatkozott.

„A kiskeresetűek is jól járnak, a magasabb keresetűek is jól járnak, de legjobban azok járnak, akik gyerekeket nevelnek, és ezzel is hozzájárulnak a közös jövőnkhöz” . mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

A kormány most elismerte, bérkompenzációra van szükség ahhoz, hogy a fizetésük szinten maradjon. A miniszterelnök szóvivője szerint nincs ellentmondás, mert a végeredményt kell nézni.

„A közalkalmazotti bértábla összetettsége nyomán egy-két, az állami szférában dolgozó embernél előfordulhatott volna nettó fizetés csökkenés. Ezért a jövő esztendőben 21,9 milliárd forintot szánunk arra, hogy senki ne járjon rosszabbul” – mondta Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője.

Azok viszont, akik a versenyszférában dolgoznak, és kevesebbet vinnének haza az új adórendszerrel, csak abban bízhatnak, hogy a munkaadójuk emeli a fizetésüket. A szakszervezetek szerint erre megvan az esély. Az Országos Érdekegyeztető Tanács ugyanis 4-6 százalékos béremelést ajánlott a cégeknek. Ez csak ajánlás, nem kötelező.

„Azt gondolom, hogy fél szemmel ők is figyelik, hogy az OÉT miben állapodik meg, mert ők sem bolondok, tudják azt, hogy nem lehet minden terhet a munkavállalókra róni” – mondta Borsik János, az Autonóm Szakszervezetek Szövetségének elnöke.

Az átlag alatt keresők gyermektelen munkavállalóknak legalább 5 százalékkal kellene emelni a bérüket ahhoz, hogy ugyanannyi pénzt vigyenek haza jövőre, mint idén.

Legnézettebb videók