Műsorújság
RTL Most

Vakon életet menteni

Azt tanítják meg a szülőknek a mentősök, hogy látás nélkül, hogyan tudják újraéleszteni a gyermeküket.
„Odamegyünk a kisgyerekhez, szólunk hozzá, kicsit megsimogatjuk.”

A látó szülők ilyenkor már észreveszik, ha baj van, de a vak szülők jóval nehezebben, mivel nem látják a gyermek szemét, a bőre színét, vagy hogy mozog-e a mellkasa.

„Érezzük az arcunkon, hogy meleg, párás levegő áramlik, illetve halljuk is, hogy van-e légzési hangja. Miután mi nem látjuk azt, hogy emelkedik vagy süllyed a mellkas, amit a látók szoktak, ezért mi ha egy kézzel meg tudjuk tartani a fejet, a másik kezünket rátehetjük a mellkasára.”

Ilyen trükköket tanítanak a gyermekmentősök a vak szülőknek azért, hogy ők is el tudják látni bajba jutott gyermekeiket. Több ezer gyereket nevelnek látássérült vagy vak szülők, akik eddig semmilyen elsősegély oktatást nem kaptak, így nem is tudták, mit kell tenniük, ha baj van.

„Úgy éreztem egy fürdetésnél, hogy a gyermekem kimeredt és egy irányba nézett nem láttam a tekintetét, de úgy érzékeltem.”

Csak a megérzéseiből tudta az anya, hogy a kislánya elvesztette az eszméletét. Ő is most próbálta ki először, hogy mit kell tenni ilyen helyzetben. De nem minden esetben tudnak segíteni gyerekükön.

„Azért vannak olyan dolgok, amelyeket ők nem látnak, például hogyha leforráztunk egy gyereket és megégett, akkor ők nem látják, hogy milyen mértékű és fokú az égés, és nem tanácsos hogy végig tapogassák magát a sebfelületet” – mondta Dr. Gesztes Éva, a Magyar Gyermekmentő Alapítvány elnöke.

A Gyermekmentő Alapítvány munkatársai elsőként 40 vak szülőt tanítottak meg az újraélesztésre. A programot januártól folytatják.

Legnézettebb videók