Műsorújság
RTL Most

Gondban a gázszolgáltató

Folyamatos a fogyasztók biztonságos gázellátása - közölte szerdán a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium azokra a sajtóhírekre reagálva, melyek szerint csődbe mehet az EMFESZ.
Az NFM szerint az esetleges ellátási kockázatok kezelésére a jogszabályi környezet megfelelően kidolgozott. A szabályozás részletes forgatókönyvek alkalmazását teszi lehetővé, melyek indokolt esetben automatikusan életbe lépnek. A hatályos jogszabályok alapján tehát a földgázellátás folytonossága minden felhasználó számára biztosított, akkor is, ha egy szolgáltató nem lenne képes eleget tenni vállalt kötelezettségeinek.

A Magyar Energia Hivatal jogkörénél fogva rendszeresen ellenőrzi az engedélyeseket, a hivatallal folyamatos kapcsolatban áll a minisztérium. Figyelemmel kísérték az EMFESZ körül kialakult helyzetet is. A szabályok szerint, ha az egyik gázkereskedő vagy gázelosztó cég nem tudná teljesíteni ellátási kötelezettségét, akkor van olyan hatályos szabályozás, ami alapján az érintett fogyasztók ellátása biztosítható - írja az NFM. A szerződésszerűen működő fogyasztó ellátás nélkül semmilyen körülmények között nem maradhat a tárca szerint.

A gázszolgáltatókra vonatkozó kormányhatározat szerint egyébként, ha valamelyik szolgáltató engedélyét felfüggesztik, akkor a Magyar Energia Hivatal 48 órán belül megkeresi a többi, engedéllyel rendelkező szolgáltatót és ajánlatot kér tőlük. Ha senki nem vállalja önként, hogy a felfüggesztett társaság helyére lép, akkor a hivatal kijelöli az egyiket. A lépésekről a fogyasztókat is tájékoztatni kell.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók