Műsorújság
RTL Most

Óriásbírságok és kevesebb bűnügy

Az Országgyűlés kedden hajnalban elfogadta az új médiatörvényt.
Az új médiatörvény jelentősen emeli a médiumokra kiszabható bírságok felső határát. A két vezető kereskedelmi televízió és rádió esetében akár 200 millió forintos büntetés is kiróható lesz. A sajtóbírságok ellen ugyan fellebbezhetnek a médiumok a bíróságon, ám annak - az utolsó pillanatban benyújtott módosítás nyomán - nincs halasztó hatálya, így be kell fizetniük a kiszabott összeget.

„25 milliós bírság, az nálunk az éves költségvetésünk nagyjából, ez is a sok-sok kérdőjel közé tartozik, a törvényből csak a plafon derül ki, de az nem ,hogy milyen lesz a bírságolási gyakorlata ennek a tanácsnak” – mondta Balogh Ákos Gergely, a mandiner.hu főszerkesztője az RTL Híradónak.

Az új törvény megváltoztatja a televíziók műsorainak eddigi korhatár-besorolását és bevezeti a pornókategóriát. Megváltoznak a frekvenciapályáztatás feltételei, nemzetbiztonsági érdekekre hivatkozva pedig kötelezhetik az újságírókat titkos informátoraik kilétének felfedésére.

Az elfogadott médiatörvény lehetőséget ad arra, hogy a digitális átállást a tervezett 2012. december 31-e helyett két évvel, 2014. december 31-ig kitolják. Erre akkor lenne lehetőség, ha az eredeti határidőre nem sikerülne a digitális televíziózás feltételeit a lakosság legalább 94 százalékánál biztosítani.

Az Országgyűlés módosította az alkotmányt is, így a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság elnöke a jövőben rendeletet is alkothat.

A médiatörvény minősített többséget, vagyis a jelenlévő képviselők kétharmadának támogatását igénylő részéről név szerinti szavazással döntöttek a képviselők. A voksolás megkezdésekor az LMP képviselői narancssárga ragasztószalagot tettek a szájukra.

Az egyik legnagyobb internetes portálnál, az Origónál egyelőre a jogászok nézik át a szöveget. Legfeljebb csak elképzelni tudják, hogy a gyakorlatban mit hoz a szabályozás, amit szerintük egyelőre így is, úgy is lehet értelmezni.

„Ha van egy eszköz ,ami jó valamire, akkor a dolgoknak az szokott lenni a dinamikája, hogy azt az eszközt előbb utóbb használják is, de erre jelen pillanatban annyit lehet mondani, hogy figyeljük, meglátjuk” – mondta Nádori Péter, az origo.hu főszerkesztője.

Forrás: Független Hírügynökség / RTL Hiradó

Legnézettebb videók