Műsorújság
RTL Most

Nem győzzük a törlesztést

A várakozásokkal ellentétben nem csökkent, hanem gyorsuló ütemben nőtt a hiteleiket nem fizetők aránya.
„Önöknek személy szerint egy millió forintot adunk…”

És hat hónapnyi haladékot is kapott a devecseri Orbán család attól a banktól, amelytől a lakáshitelüket felvették.

„Nagyon nagy segítség, jelenleg itt lakunk még a házban, két gyerekkel, és most táppénzen, eddig is nehezen tudtuk fizetni a részleteket” – mondta Orbán Gyula.

Az iszaptól még vörös az udvar, ahonnan hamarosan költözik a család, de a 3 milliós induló hitel már 4 millióra nőtt. Több bank is pénzt utalt át a károsultaknak, és többségük néhány hónapra felfüggesztette a törlesztést is, míg a hitelesek kicsit összeszedik magukat.

„A legutóbbi számok szerint 10 százalék felett vagyunk már...”

A tanácsadócég igazgatója azt magyarázza, hogy a várakozásokkal ellentétben nyár óta gyorsuló ütemben nő a nem-fizetett hitelek aránya. Körülbelül 100 ezer devizahitelesnek van 90 napnál régebbi tartozása, és már az ország lakosságának egytizede BAR listás. Ráadásul azokkal a hitelekkel is baj van, amelyek egyszer már kaptak valamilyen kedvezményes lehetőséget.

„Azt látjuk, hogy a nyáron újratárgyalt hiteleknek a jó része már 30 napon túli, és sajnos az a jellemző, hogy várhatóan a 30 napon túliból 90 napon túli lesz, az ok pedig az, hogy a mögöttes gazdasági okok nem szűntek meg, nem csökkent a munkanélküliség és nem lett jobb a devizaárfolyam” – Bunna Gyula, a PricewaterhouseCoopers igazgatója.

A szakemberek szerint ha lejár a kilakoltatási moratórium, akár negyedmillió ember kerülhet utcára, és a folyamat legkorábban csak egy év múlva lassulhat le.

Legnézettebb videók