Műsorújság
RTL Most

Tömeges vásárlással telt az aranyvasárnap

A kereskedők szerint idén többet költenek az emberek az ünnepekre, mint tavaly.
A Borsod megyei Vilmány az ország egyik legszegényebb települése. A faluban nem lesz karácsonyi ünnepség.

„Már tavaly sem, meg idén sem tartottuk ildomosnak felállítani, mert nem tudtuk megőrizni a karácsonyfát. Már magát a szaloncukrokat rajta, meg a díszeket, meg a vezetékeket” – mondta Melegh Károly, Vilmány polgármestere.

Az emberek azért készülnek a karácsonyra.

Tepertő, szalonna, meg persze hurka és kolbász. Ezek kerülnek majd az ünnepi asztalra is. Az egyik családnál hagyomány a karácsony előtti disznóvágás. Azt mondják, ha nem nevelnének állatot, nem lenne mit enniük.

„10-15 kiló húsokat kell bedolgoznom. Ha azért pénzt kéne adni, az kemény dió lenne” – mondta Drótár Jánosné.

Szeretet és egészség legyen. Az asszony szerint ez a legfontosabb. Ajándékokra nincs pénzük.

Békéscsabán már sorban állnak a fenyőfáért. Volt olyan kisfiú, aki maga választhatta ki, hogy melyik fa alá kerüljön az ajándéka. De volt, aki úgy kereste a megfelelőt, mint gombhoz a kabátot, vagyis talphoz a fát.

Aprólékosan válogatott egy budapesti férfi is, az egyik bevásárlóközpontban, bár ő a bejgliket mustrálta. Végül egy tucat került a kosarába.

Már viszik a halakat is. Karácsonykor mindig ugyanaz a sláger. Édességben a szaloncukor.

„Ismét fénykorukat élik a zselés szaloncukrok, egyfajta retro termékként, 30 százalék az összes íz tekintetében ennek a részaránya” – mondta Fodor Attila, a CBA szóvivője.

Egy kisház sarkában üldögélve találtuk egy télapót is. Amíg az emberek az utolsó bevásárló rohamra indultak, ő kicsit már unatkozott.

„Olvasgatok, de nehogy elárulják senkinek” – mondta.

Hasonló videók

  • Tengeri buborék - ez a neve annak az új környezetkímélő vízi közlekedési eszköznek, amelyet ezen a héten tesztelnek a francia fővárosban. A leginkább egy űrkapszulára hasonlító vízitaxi jövő tavasztól már működésbe is állhat a Szajnán. Párizs mellett egyébként több más európai nagyváros is érdeklődik a hajók iránt. Azt remélik, ezekkel csökkenthetik dugókat.

  • Jogerősen 99 millió forint kártérítés jár az államtól a szegregált gyöngyöspatai roma tanulóknak. Erről szerdán döntött a Debreceni Ítélőtábla. Az ítélet szerint 13 éven keresztül nem csak fizikailag, hanem az oktatás színvonalában is diszkriminálták a helyi általános iskolába érkező roma fiatalokat. Külön emeleten tartották őket, egyszerre több évfolyamot tanítottak együtt és volt olyan program, amin a romák nem vehettek részt. Az EMMI szerint ők nem érintettek a perben.

  • Megtarthatja az állami kitüntetését a bicskei gyerekotthon szexuális bűncselekmények miatt elítélt egykori igazgatója. A Köztársasági Elnöki Hivatal szerint, ha valakit kitüntettek, akkor a törvények értelmében utólag nem lehet elvenni tőle. A volt igazgató jogerősen nyolc év fegyházbüntetést kapott, mert éveken át molesztálta a rá bízott gyerekeket. A Jobbik törvénymódosítást nyújt be arról, hogy ha valaki méltatlanná válik egy állami kitüntetésre, akkor elvehessék tőle.

  • Nem köszöntheti virággal, és kampányszlogennel az édesanyákat az iskolák előtt a Fidesz által támogatott hódmezővásárhelyi polgármesterjelölt. Grezsa István akciójáról a Híradó is beszámolt: a helyi választási bizottság a politikust eltiltotta az ilyen kampánytól, de bírságot nem szabott ki. Szekszárdi fideszes polgármestere is törvénysértő módon kampányolt, amikor osztálytermekben osztott uzsonnásdobozokat a gyerekeknek. A két politikus nem akart nyilatkozni.

  • Rákkeltő anyaggal szennyezett gyomorsavcsökkentő gyógyszert hívnak vissza a patikákból. A szennyezést a svájci gyógyszerügyi hatóság fedezte fel egy ellenőrzésen. A nitrózamin nevű anyagot, többek között laboratóriumi patkánykísérleteknél használják daganatnövesztésre. Több gyártó, összesen 19 féle terméke érintett Magyarországon.

  • Egy leszerelt katona lövöldözni kezdett szerda délután Kijev egyik hídján, és azzal fenyegetőzött, hogy felrobbantja a hidat. Amikor a rendőrök egy drónt küldtek fölé, arra is rálőtt, később viszont ellenállás nélkül megadta magát. A zavartan viselkedő férfinál nem találtak robbanószerkezetet.

  • Teljes fészekaljnyi parlagi sast mérgeztek meg a napokban Békés megyében, ilyen súlyos mérgezésre 13 éve nem volt példa. Ismeretlenek egy galambtetembe rejtettek egy olyan mérget, amelyet 2008-ban betiltottak. A madarak fészkétől nem messze tették le. Négy sas és két szarka pusztult el, a természetvédelmi kár meghaladja a négymillió forintot.

Legnézettebb videók