Műsorújság
RTL Most

Mindenkinek fújnia kell

Minden igazoltatáskor szondáztatnának a rendőrök, a sztrádákon, 20 kilométerenként lenne traffipax.
Nem a télapó osztotta a virgácsot. Büntetés helyett ma ezt kapták azok az autósok Várpalotán, akik szabálytalankodtak. A szabályosan közlekedő sofőröknek is a rendőr adta az ajándékot.

Ma még nem szondáztatták meg egyik ellenőrzött autóst sem. Pedig jövőre már kötelező lehet. A rendőrségnél megerősítették: a tervek szerint mindenkivel megfújatják a szondát, akit csak megállítanak.

Egy családot gázolt halálra néhány hete egy ittas sofőr. A balesetek több mint tizedét részeg vezetők okozzák, pedig a zéró tolerancia bevezetése óta 22 ezer jogosítványt vettek el ittas vezetés miatt.

A rendőrség időről időre kampányszerűen ellenőrzi az autósokat. A közlekedési szakértő szerint ezek az akciók mindig jó eredményt hoznak, ugyanezt várja a szigorítástól is.

„Már ez eleve sokakat visszatartott attól, hogy ittasan üljön be az autóba. Ez az eredmény nem fog elmaradni ebben az esetben sem” – mondta Pausz Ferenc, közlekedési szakértő.

A rendőrség jövő nyárig az összes szondát lecseréli, és a járőrautókat az új, elektronikus eszközzel szerelik fel.

Nemcsak azok számíthatnak szigorúbb ellenőrzésre, akiket megállítanak, azok is, akiket nem. A tervek szerint az autópályákat 20 kilométerenként szerelik majd fel fix traffipaxokkal.

Autópályán csak nyolc telepített traffipax működik az országban. A rendőrség tervei szerint 2013-ig húsz kilométerenként fényképeznék az autósokat, de a balesetveszély miatt nem állítanák meg őket: levélben kapnák meg az értesítést a büntetésről.

Ma szerettük volna megkérdezni a Belügyminisztériumot és a rendőrséget is, de senki sem akart nyilatkozni sem a szondáztatásról, sem a sebességmérőkről.

Legnézettebb videók