Műsorújság
RTL Most

Fontos a munka a fogyatékkal élők számára

A fogyatékkal élőket nem eltartottként és nem "lesajnált" emberként kell kezelni.
Soltész Miklós a fogyatékkal élők világnapján rendezett konferencián azt mondta, ezek az emberek nem eltartottként, nem "lesajnált" emberként szeretnének élni, dolgozni szeretnének. A munka a fogyatékkal élők számára is fontos, az önbecsülésükre is pozitív hatással van. Ráadásul ők lojálisak a munkahelyükhöz, nem váltanak, ha egy másik helyen több pénzt kínálnak nekik.

A konferencián mutatták be a "Segítő Vásárlás" logót. Ezt azok a cégek használhatják, amelyek megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő embereket foglalkoztatnak.

Bernáth Ildikó miniszteri biztos elmondta, hogy az idén januári adatok szerint 979 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat vagy valamilyen szociális ellátást. Erre évente 350 milliárd forintot költ az állam. Ráadásul a 979 ezer emberből több mint 400 ezren 50 éven aluliak, azaz aktív korúak, viszont csupán 40 ezer embernek van közülük munkája. Magyarországon a fogyatékkal élők 90 százaléka munkanélküli. Ez az arány az Európai Unióban 50 százalékos - tette hozzá Bernáth Ildikó.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pénteken a Millenárison indította el a fogyatékossággal élők által gyártott termékek kiállítását és vásárát. A "Segítő Vásárlás" névvel és logóval ellátott áruk azt jelzik majd a vásárlóknak, hogy minőségi magyar terméket vásárolnak meg, amivel a fogyatékossággal élőket segítik.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók