Műsorújság
RTL Most

Fontos a munka a fogyatékkal élők számára

A fogyatékkal élőket nem eltartottként és nem "lesajnált" emberként kell kezelni.
Soltész Miklós a fogyatékkal élők világnapján rendezett konferencián azt mondta, ezek az emberek nem eltartottként, nem "lesajnált" emberként szeretnének élni, dolgozni szeretnének. A munka a fogyatékkal élők számára is fontos, az önbecsülésükre is pozitív hatással van. Ráadásul ők lojálisak a munkahelyükhöz, nem váltanak, ha egy másik helyen több pénzt kínálnak nekik.

A konferencián mutatták be a "Segítő Vásárlás" logót. Ezt azok a cégek használhatják, amelyek megváltozott munkaképességű vagy fogyatékkal élő embereket foglalkoztatnak.

Bernáth Ildikó miniszteri biztos elmondta, hogy az idén januári adatok szerint 979 ezer ember kap rokkantsági nyugdíjat vagy valamilyen szociális ellátást. Erre évente 350 milliárd forintot költ az állam. Ráadásul a 979 ezer emberből több mint 400 ezren 50 éven aluliak, azaz aktív korúak, viszont csupán 40 ezer embernek van közülük munkája. Magyarországon a fogyatékkal élők 90 százaléka munkanélküli. Ez az arány az Európai Unióban 50 százalékos - tette hozzá Bernáth Ildikó.

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium pénteken a Millenárison indította el a fogyatékossággal élők által gyártott termékek kiállítását és vásárát. A "Segítő Vásárlás" névvel és logóval ellátott áruk azt jelzik majd a vásárlóknak, hogy minőségi magyar terméket vásárolnak meg, amivel a fogyatékossággal élőket segítik.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók