Műsorújság
RTL Most

Kevesen mennek mérnöknek

A műszaki karokon nincs túlképzés és a mérnökök több állásajánlat közül is válogathatnak.
Táncolt a tűz a különleges orgonán, ritmusra ugráltak a lángok. A bemutatón két tantárgy, a hangtan és a tüzeléstan lényegét magyarázta az előadó.

A látványos kísérletet leendő hallgatóknak mutatták meg a Miskolci Egyetem nyílt napján. Sokan műszaki középiskolából érkeztek, mégsem vonzó számukra a mérnöki pálya.

„Ahhoz, hogy igazán komoly szinten végezzem ezt, nagyon sokat kellene tanulni, és ez nem igazán fekszik nekem” – mondta Ládi Szabolcs.

Pedig megérné tanulni, a műszaki karokon ugyanis nincs túlképzés, mérnököknek pedig nincsenek elhelyezkedési nehézségeik. Egy végzős három-négy állásajánlat közül válogathat, nemcsak itthon.

„Egy mérnökjelöltnek kiváló lehetőségei vannak. Talán több lehetőségei vannak, mint más szakmának arra, hogy külföldi tanulmányútra menjen, külföldi kollégákkal részképzésen vegyen részt” – mondta Palotás Árpád, a Miskolci Egyetem dékánhelyettese.

A magyar műszaki diplomásokat szívesen fogadják például Ausztriában, Németországban, és Amerikában. Sok hazai nagyvállalat ösztöndíj-szerződést köt a hallgatókkal, akik így jó eséllyel kapnak állást, miután végeztek.

A robbantásos kísérlet a metángázzal az első tanórán szerepel. A szakemberek évek óta mondják, hogy hiány van fiatal szakemberekből, és ez a gazdasági fejlődés akadálya lehet.

Legnézettebb videók