Műsorújság
RTL Most

Horribilis parkolódíjak a semmiért

Akár 4800 forintot is fizethet, aki egy óránál tovább hagyja gépkocsiját védett zónában.
Budapest egyik legnépszerűbb turista látványossága a Budai vár. Ha valaki autóval jön ide, érdemes figyelnie az óráját.

4800 forint, ha valaki egy óránál tovább van benn a védett zónában, elég apró betűkkel van kiírva. A védett zónát lezáró sorompó – az RTL Híradó ottjártakor - nem működött. Tiltó táblák vannak fenn, de az alatta lévő tájékoztatóból úgy tűnhet, lehet ott parkolni, hiszen várakozási díjról és nem pótdíjról ír. A pótdíj többszöröse lehet a várakozási díjnak, mert egyfajta büntetés.

„A szöveg nem helyes, a fővárosi önkormányzat rendelete nem helyes, nem pótdíjként szerepel, hanem várakozási díjként. Azért ilyen magas. Mert ha parkolási díj lenne, az tényleg magas lenne egy órára 4800 forint, de ez egy bírság” – mondta Kárpáti Mikós, a Budavári Polgármesteri Hivatal osztályvezetője.

A Ferihegyi reptéren sem olcsó a parkolás. Bár 5 percig ingyen lehet parkolni, ha valaki tovább marad, legalább 710 forintot kell fizetnie. Sőt a harmincegyedik perctől már 940 forint a tarifa.

„Bizonyos szempontból a repülőtéri parkolási árak a forgalomszabályozás eszközei, a belvárosban is más számokat számolnak, mint a külső kilencedik kerületben” – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója.

Ha valaki több napra hagyja autóját a reptéren, kedvezményesebb az ár, a Budai várban pedig lehet ingyen is parkolni. Egy pecsét és pár aláírás után lenullázzák a parkolást de csak hivatalos ügyek esetében.

Legnézettebb videók