Műsorújság
RTL Most

Horribilis parkolódíjak a semmiért

Akár 4800 forintot is fizethet, aki egy óránál tovább hagyja gépkocsiját védett zónában.
Budapest egyik legnépszerűbb turista látványossága a Budai vár. Ha valaki autóval jön ide, érdemes figyelnie az óráját.

4800 forint, ha valaki egy óránál tovább van benn a védett zónában, elég apró betűkkel van kiírva. A védett zónát lezáró sorompó – az RTL Híradó ottjártakor - nem működött. Tiltó táblák vannak fenn, de az alatta lévő tájékoztatóból úgy tűnhet, lehet ott parkolni, hiszen várakozási díjról és nem pótdíjról ír. A pótdíj többszöröse lehet a várakozási díjnak, mert egyfajta büntetés.

„A szöveg nem helyes, a fővárosi önkormányzat rendelete nem helyes, nem pótdíjként szerepel, hanem várakozási díjként. Azért ilyen magas. Mert ha parkolási díj lenne, az tényleg magas lenne egy órára 4800 forint, de ez egy bírság” – mondta Kárpáti Mikós, a Budavári Polgármesteri Hivatal osztályvezetője.

A Ferihegyi reptéren sem olcsó a parkolás. Bár 5 percig ingyen lehet parkolni, ha valaki tovább marad, legalább 710 forintot kell fizetnie. Sőt a harmincegyedik perctől már 940 forint a tarifa.

„Bizonyos szempontból a repülőtéri parkolási árak a forgalomszabályozás eszközei, a belvárosban is más számokat számolnak, mint a külső kilencedik kerületben” – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. kommunikációs igazgatója.

Ha valaki több napra hagyja autóját a reptéren, kedvezményesebb az ár, a Budai várban pedig lehet ingyen is parkolni. Egy pecsét és pár aláírás után lenullázzák a parkolást de csak hivatalos ügyek esetében.

Hasonló videók

  • Újabb, immár a második kiállítás nyílt Maurer Dóra munkáiból a brit fővárosban. Ahogy arról korábban beszámoltunk, nyár óta a világ egyik legnagyobb kortárs múzeumában, a Tate Modernben láthatók a magyar művésznő munkái – pár napja pedig egy dél-londoni magángalériában is kiállítása nyílt.

  • Egy szélsőjobboldali félkatonai szervezet járőrözik Szlovéniában a horvát határon, menekültekre vadászva. Bár a csoport vezetőjét a szlovén bíróság tavaly több hónapos börtönbüntetésre ítélte, ahogy kiszabadult, újraindította a milíciát. A korábban gyilkossági kísérletért is elítélt egykori futballhuligán szerint a szlovénoknak fel kell készülniük egy fegyveres konfliktus lehetőségére.

  • Állami milliárdokból épült, a tandíj évente csaknem három millió forint, és a város első embere is beíratta a két. A Népszava írta meg először a debreceni polgármesterről, hogy a nemrég átadott Nemzetközi Iskolába jár a gyermeke. A Demokratikus Koalíció szerint a Fidesz szétverte a közoktatást, ahonnan elit iskolákba menekül. Debrecen polgármestere azt közölte: ösztöndíjrendszert vezetnek be, hogy a tehetséges gyerekek számára ne legyen akadály a tandíj.

  • Halottak aláírása is szerepel a Munkáspárt és a Mi Hazánk Mozgalom jelöltjeinek ajánlóívén Zuglóban. A Munkáspárt elnöke, Thürmer Gyula Híradónknak azt mondta, szerinte provokáció történt. A Mi Hazánk Mozgalom szerint ha a vádak igazak, az súlyos etikai vétség, ami kizárással jár. A helyi választási iroda hat eset miatt tett feljelentést.

  • Jövőre is sereghajtó lesz a magyar minimálbér a visegrádi országok rangsorában. A lengyel ugyanis átszámítva várhatóan bruttó 200 ezer forintra, a szlovák 190 ezerre, a cseh pedig 180 ezerre emelkedik január elsejétől. Magyarországon havi 161 ezer forint lesz a legkisebb kötelező fizetés - ezer forinttal több, mint Romániában. A legnagyobb szakszervezeti tömörülés a jövő évi bérmegállapodás újra tárgyalását kezdeményezi a kormánynál.

  • Tarlós István belső vizsgálatot indít, az ellenzék a fővárosi közbeszerzési bizottsággal vizsgálná ki újra a budapesti patkányirtásra vonatkozó korábbi pályázatot. Mindezt azután, hogy a bíróság hétfőn hatályon kívül helyezte a Közbeszerzési Döntőbizottság korábbi határozatát, miszerint elutasították a pályázaton vesztes, a patkányirtást előtte 47 évig végző cég fellebbezését.

  • A rendőrség is kivonult éjjel a Puskás Arénához, ahol keddre virradóra órákon át bömböltették egy német metálzenekar új dalát. A környéken élők arra gyanakodtak, hogy a novemberre elkészülő stadionban hangpróbát tart a kivitelező. A hangos zenétől többen aludni sem tudtak. A Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja szerint műszaki hiba történt.

  • Az őslakók saját maguk kénytelenek szembeszállni az amazóniai esőerdők pusztítóival - az erdőtüzeket 99 százalékban ugyanis emberek okozzák a Human Rights Watch nevű emberjogi szervezet szerint. A brazil állam semmit nem tesz a fakitermelő vállalatok megfékezésére, amelyek nem válogatnak a módszerekben, hogy újabb és újabb területeket tudjanak kiaknázni.

  • Súlyosan megsérült kirándulót mentettek a tűzoltók Pest megyében. Az idős túrázó egyedül ment a Telki melletti erdőbe, hétfőn kora este. Már sötétedett, amikor elhagyta a kijelölt útvonalat, és eltévedt. Miközben próbált kijutni, elesett, és megsérült. A tűzoltók végül megtalálták, és hordágyon vitték ki az erdőből.

Legnézettebb videók