Műsorújság
RTL Most

Üres címlapokkal a médiatörvény ellen

2 hetilap és 1 hírportál üres címlappal jelenik meg csütörtökön. Az új médiatörvény ellen tiltakoznak.
Többek között az Élet és Irodalom csütörtökön megjelenő számának címlapja is üres lesz, mert így tiltakoznak az új médiatörvény ellen.

"Az ellen tiltakozunk, hogy egy új hatóságot akarnak a sajtó fölé vonni, aminek semmi értelme, nagyon káros, mert bizonyos bírósági funkciókat vesz át. Idáig is bírósághoz fordulhatott, akit sérelem ért, és ott elégtételt kaphatott” – mondta Kovács Zoltán, az Élet és Irodalom főszerkesztője.

Az újonnan létrejött Médiatanács vagy Hivatal ha -úgymond- médiaigazgatásra vonatkozó szabály megsértését állapítja meg, milliós vagy tízmilliós nagyságrendű bírságot is kiszabhat. Az viszont, hogy pontosan milyen szabályok megsértése minősül szabályszegésnek, a főszerkesztő szerint homályosan van megfogalmazva a médiára vonatkozó jogszabályokban. A törvényjavaslat szerint televíziókat akár kétszázmillióra, országos napilapokat huszonötmillióra, míg a hetilapokat tízmillióra is meg lehet bírságolni, ha a médiahatóság szabályszegést állapít meg.

L. Simon László, a Fidesz vezérszónoka ma a parlamentben védelmébe vette a törvényjavaslatot.

"Megítélésünk szerint az a közmédia rendszer, ami ennek a törvénynek a révén kialakul, az a mai magyar politikai,gazdasági, kulturális viszonyok között és finanszírozási kereteket figyelembe véve megfelelő lesz arra, hogy a magánmédiumokkal egyetemben egy kiegyensúlyozott, egészséges, minden területre kiterjedő tájékoztatást nyújtson a magyar állampolgároknak." – mondta L. Simon László, a Fidesz vezérszónoka.

Ha az új szabályokat még idén elfogadja a parlament, januárban elsején hatályba léphetnek.

Legnézettebb videók