Műsorújság
RTL Most

Gallyakkal támogatják a rászorulókat

A hajdúhadházi önkormányzat jelképes áron veszi a kitermelés után megmaradt fát, azután pedig eljuttatják a rászorulóknak.
Húsz kiló fa. Ennyi kell ahhoz, hogy megfőjön egy kilenctagú család ebédje. Az unoka nem spórol a tüzelővel, de a nagymama kénytelen.

„Hát, elég nehéz, mert ugye drága a fa, a nyugdíj pedig kevés. Gyógyszerre kell szinte a fele” – mondta Pető Gergelyné.

Hozzájuk hasonlóan több mint ezer embernek jelent gondot a téli tüzelő beszerzése Hajdúhadházon. A környező településeken ugyanez a helyzet.

„Eddig azt mondhatom, szerencsénk volt, mert az idő kegyes volt hozzánk, de most, amikor a hidegebb idők beállnak, akkor itt komoly problémák lehetnek” – mondta Csáfordi Dénes, Hajdúhadház polgármestere.

Fa bőven van, a pénz viszont kevés. Az erdőgazdaság ezért közmunkásokkal gyűjteti be a gallyakat, amelyek megmaradtak a fakitermelés után. A fát jutányos áron adják át az önkormányzatoknak.

„Mi konkrétan három önkormányzattal tudunk dolgozni. Biztos, hogy az összegyűjtött fa az 15-20 családnak elegendő ahhoz, hogy kipótolja a téli tüzelőjét” – mondta Dufla Ferenc, a Nyírerdő Zrt. Hajdúhadházi Erdészetének igazgatója.

Az összegyűjtött fát az önkormányzat osztja majd szét azok között, akik a leginkább segítségre szorulnak.

Az akciót országszerte meghirdették az erdőgazdaságok. Összesen ötezer köbméter fát szeretnének összegyűjteni, több száz önkormányzat rászorulóinak.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók