Műsorújság
RTL Most

Minden ötödik nőt bántalmazott már párja

Negyvenkét nő lett a családon belüli erőszak áldozata az elmúlt egy évben Magyarországon.
„Salgótarján, 2009. december 4 K. Kitti Élt 25 évet, volt partnere egy bozótvágó késsel hasította ketté a fejét.”

„Oroszlány, 2010. november 9., név nélküli nő, élt 45 évet, élettársa fojtogatta majd halálra verte.”

Alig egy év és negyvenkét halott a két elhangzott dátum között. Vasárnap délután minden nőről megemlékeztek, akit férje, élettársa vagy barátja ölt meg. Az utolsót alig 20 napja.

Néma tanúk. A piros nőalakok a tömegben azokat is jelképezik, akiket rendszeresen bántalmaznak. Minden ötödik nő élt már ilyen párkapcsolatban. A tendencia évek óta változatlan, annak ellenére, hogy a jogszabályok változtak, és már a rendőrség is elrendelhet ideiglenes távoltartást a bántalmazóval szemben.

„A rendőrségi távoltartás 72 órával katasztrófálisan kevés, bírósági szinten nehéz bármit is lépni” – mondta Tóth Györgyi, a Nane Egyesület munkatársa.

Több száz ilyen végzés született az elmúlt egy évben. A jogvédők szerint még több lenne, ha a távoltartás több időre szólna, mert sokan félnek a bosszútól. A nők elleni erőszakkal szemben fellépő civil szervezetek önálló törvényt sürgetnek.

„Egy önálló, a családon belüli erőszakot mint önálló jelenséget szabályozó törvényre lenne szükség, ami figyelembe veszi a vonatkozó nemzetközi dokumentumokat, más országok jó gyakorlatát” – mondta Sponz Júlia, a Patent Egyesület jogvédője.

Azt mondják, hogy megkeresésükre az illetékes minisztérium azt a választ adta, hogy nem terveznek sem jogszabály-módosítást, sem új törvényt. A következő két hétben aláírásgyűjtéssel is kampányolnak a bántalmazott nők védelmében.

Legnézettebb videók