Műsorújság
RTL Most

Schmitt a legfőbb ügyészről tárgyal

A Sándor-palotában egyeztettek szerdán a parlamenti pártok képviselői az államfővel a legfőbb ügyész személyéről.
A Fidesz frakcióvezető-helyettese szerdán azután, hogy Schmitt Pál államfőnél járt a Sándor-palotában azt monda: nem hangzottak el nevek a legfőbb ügyész személyét illetően. Balsai István hozzátette: az államfő minden párt véleményét meghallgatja a legfőbb ügyész jelölésével kapcsolatban, azonban - mint mondta - nevek nem hangzottak el a találkozón

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője úgy látja, az államfő a végső döntését még hozta meg, nem választott a különböző lehetséges személyek közül.

Az MSZP a jövőben semmi olyan jelölési folyamatban nem vesz részt, ami egy "áldemokratikus bábszínházat" jelent csak - mondta Mesterházy Attila, az MSZP frakcióvezetője szerdán, miután Schmitt Pál köztársasági elnöknél járt a Sándor-palotában. Értelmetlen így a jelölési folyamat és csak az államfői intézmény iránti tiszteletből mentek el az egyeztetésre, ahol nem is javasoltak senkit a posztra - tette hozzá.

A Jobbik nem tett javaslatot a legfőbb ügyész személyére, meg kívánják várni, hogy kit ajánl a köztársasági elnök - mondta Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője. Az egyeztetésen azonban leszögezték, hogy csak az a jelöltet tudják támogatni, aki nem köthető egyetlen párthoz sem, mert a közélet megtisztításhoz egy valóban független főügyészre van szükség. Hozzátette: mindezek alapján Polt Pétert, aki korábban már betöltötte a legfőbb ügyészi posztot (2000-2006 között), nem tudnák támogatni.

Vona Gábor beszámolt arról is, hogy az államfővel folytatott megbeszélésen a Jobbik felvetette azt a javaslatát, hogy helyezzék a Büntető Törvénykönyv védelme alá a következő nemzeti jelképeket, a Szent koronát, a Turul madarat és az Árpádsávos lobogót. A Jobbik azt is közölte Schmitt Pállal, hogy szerintük jogi és erkölcsi rehabilitáció illeti meg a Magyar Gárdát. Kérdésre válaszolva a frakcióvezető hozzátetette: az államfő meghallgatta a javaslatokat, de nem kommentálta ezeket.

Olyan jelöltet látna szívesen az LMP a legfőbb ügyészi posztra, akinek a pártatlansága megkérdőjelezhetetlen. Ezt közölte Schmitt Pállal Schiffer András, az LMP frakcióvezetője az egyeztetésen. Egyúttal hangsúlyozták: természetesen tiszteletben tartják a köztársasági elnök jogát a jelölésre, ezért ők maguk nem is javasoltak senki. Az ellenzéki párt frakcióvezetője beszámolt arról is, hogy a megbeszélésen felhívták az államfő figyelmét arra, fontos lenne, ha nem folytatódna a jelenlegi gyakorlat, miszerint nyomozati szakaszban már nyilvánosságra kerülnek bizonyos ügyek.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók