Műsorújság
RTL Most

Az ellenőrök is készülnek az ünnepekre

Könnyen meggyulladó karácsonyi égősorokra, és a vevőket megtévesztő akciókra vadásznak a fogyasztóvédők karácsony előtt.
Orrfacsaró szaga van az égő műanyagnak. Így bukott meg egy karácsonyi égősor a fogyasztóvédők tesztjén.

Másik vizsgálat, de ugyanaz az eredmény. A vezeték nemcsak a laboratóriumban, hanem a lakásban is ugyanúgy meggyulladhat. Az megvizsgált nagyjából ötvenféle füzérnek csak 20 százaléka biztonságos. Többnyire az ázsiai termékekkel van gond.

„Éles végződések vannak rajta amik könnyen sérült okozhatnak.”

Ezek már a ránézésre megállapítható hibák, ahogy az is baj, ha túl vékony a vezeték, mert könnyen megsérülhet a szigetelés. A fogyasztóvédelmi hatóság a következő egy hónapban az ilyen veszélyes izzófüzérekre vadászik.

A boltokban azt is vizsgálják, vajon egy meghirdetett akció tényleg megéri-e a vevőnek. Sok a rossz tapasztalat.

„Ha akciósként vásárolja meg, akkor gyakran bebizonyosodik, hogy ha külön-külön venné meg az adott terméket akkor sokkal jobban járna, mint amikor összecsomagolva van. A mi feladatunk, hogy ezt a tisztességtelen gyakorlatot kiszűrjük" – mondta el Fülöp Zsuzsanna, a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivője.

Razziáztak hétfőn a vámosok is. A piacokon karácsony előtt kétszerannyi ellenőrzést tartanak, mint máskor. Itt is sok a füzér, és az elektromos holmi, amelyek nemcsak veszélyesek lehetnek, hanem sok köztük a hamisítvány is.

„A tapasztalatok szerint év végén ruhákból, cipőkből, parfümökből, édességekből, játékból növekszik meg a hamisítványok száma” – mondta el Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának szóvivője.

Most is találtak ilyesmiket. Nemrég pedig előfordult, egy konténer elején az üzlet működött, hátul pedig hamis címkéket varrtak a ruhákra.

Legnézettebb videók