Híradó

2010.11.17. 18:31 (szerda)

Tanárok „kísérleteznek” a diákok figyelméért

Tanárok „kísérleteznek” a diákok figyelméért

Az iskoláknak nincs pénzük biztosítani a fizika és kémia órai kísérletezésekhez szükséges összeget.

A Magyar Tudományos Akadémia dísztermében adták át a Rátz Tanár Úr Életműdíjat 8 természettudománnyal foglalkozó tanárnak. Ez a legrangosabb elismerés, amit fizika, kémia, biológia, vagy matematika tanár kaphat.

„Mindenképpen úgy kell tanítani, hogy minél több gyereket meg tudjunk nyerni a fizika tantárgynak. Ez elsősorban a kísérletezésen függ” - mondta Vida József, tanár.


Vida József fizikát tanít. Imád kísérletezni. Szerinte ez a kulcs a természettudományokhoz.

„Szinte minden órára valami kísérleti eszközt be kellene vinni ahhoz, hogy kellőképpen tudja motiválni a tanítványait. Ez rettentően sok pénzbe kerül” – mondta Vida József, az Eszterházy Károly Tanárképző Főiskola fizika tanára.

Molnár József hasonló gonddal küzd, pedig ő az ország egyik legjobb kémia tanára. Ő is többet kísérletezne, és szerinte ezt évi pár ezer forintból meg lehetne oldani.

„Tehát ahány osztályban tanít a dolgozó, annyiszor 10 ezer forintból ezt meg lehetne csinálni” – mondta Molnár József, a soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium kémia szakos tanára.

Az oktatási államtitkárság szerint ez évi másfél milliárd forintba kerülne, ennyi pedig most nincs. 1-2 éven belül azonban még ennél is több lesz.

„Ahonnan nagyon komoly pénzeket csatornázunk erre a célra, azok az európai uniós projektek, jelenleg futó TÁMOP támogatásból 3 milliárd forint célzottan erre a fejlesztésre megy” – mondta Gloviczki Zoltán, a közoktatásért felelős helyettes-államtitkár.

Évről évre kevesebben jelentkeznek fizika, vagy kémia tanárnak. Tavaly mindössze egy diák felvételizett, pedig a tanárok szerint évi 30-40 új fizika és kémia tanár kellene.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való