Műsorújság
RTL Most

Visszafoglalták az autósok a Margit hidat

A híd egyelőre csak ideiglenesen kapta meg a szükséges engedélyeket, a felújítás csak jövőre fejeződhet be rajta.
A hétfő esti átadáskor a felújítást végző Mh 2009 konzorcium képviselői a Pestről-Budára, illetve Budáról-Pestre vezető oldalon is okleveleket osztottak ki az első 100-100 felhajtó sofőrnek.

A projekt zárása és a híd végleges átadása 2011 második negyedévében várható, addig még időközönként szakaszos sávlezárásokkal kell számolni az autósoknak. A forgalmi sávokkal együtt átadták a villamospályát is. A Budapesti Közlekedési Központ szerint ennek része a pesti hídfőben kialakított váltó, ami abban segít majd, hogy egy esetleges baleset, vagy más üzemzavar esetén a villamosok ott visszafordulhassanak és így a forgalmi zavarok hatása csökkenhessen. Így, ha Budán, a Margit körút térségében a villamost akadályozó közlekedési zavar adódna, akkor a villamospótló buszoknak ezentúl a Moszkva tértől az Oktogon helyett csak a Jászai Mari térig kell közlekedniük.

A további munkák elvégzése, így a szélesebb járdák, a margitszigeti kapcsolat, a kerékpáros fejlesztések és a villamosvágányon kialakítandó buszsáv átadása a következő fél évben, folyamatosan történnek majd.

A Margit hidat 2009 augusztusában zárták le a forgalom elől, az engedélyes kiviteli tervek hiányában azonban csak novemberben kezdődhettek meg a szerkezetépítési munkálatok. A hídra a 2009. augusztus 21-i lezárást követően csak a BKV-buszok, villamosok és a megkülönböztető jelzést használó járművek hajthattak rá, az egyik járdán pedig a gyalogosok és a kerékpárosok közlekedhettek. A teljes felújítás során megújult a pályalemez és a híd teljes szerkezete, megerősítették a főtartót és acélszerkezetre cserélték azt a korábbi vasbeton-pályát, amelyen a járműforgalom halad.

Készül a műemléki korlátok és szobrok rekonstrukciója is. Közben kiszélesítették az északi oldalt, ahol kétsávos kerékpárút kap helyet. Szélesebb a villamosmegálló is, ahonnan lámpával védett gyalogátkelőn lehet majd bejutni a Margitszigetre. A hidat teljes korrózióvédelemmel látják el, amit 15-20 év múlva kell újból megtenni. Ha megfelelően karbantartják a szerkezetet, akkor akár 50-100 évig nem kell majd felújítani. A munkálatok összköltsége nettó 20,8 milliárd forint.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók