Műsorújság
RTL Most

Külföldről is bírálják a médiaalkotmányt

Magyarország lejtőre került a médiaszabadság tekintetében - ezt közölte a Nemzetközi Sajtóintézet.
Az AFP francia hírügynökség az intézet közleménye kapcsán megjegyzi: a január 1-én hatályba lépő új törvény értelmében az újságíró csak abban az esetben tarthatja titokban forrását, ha bíróság dönt arról, hogy ez a közérdek. "A magyar parlament legutóbbi döntése újabb lépés a magyar sajtószabadság lejtőjén. Az oknyomozó újságírás lényege ugyanis a forrás megvédése" - mondta az intézet szóvivője, Anthony Mills.

Mills szerint "a forrás védelmének kockáztatásával az újságírók nem jutnak majd információkhoz, és ez megfosztja az állampolgárok attól a joguktól, hogy tudomást szerezzenek olyan ügyekről, amelyek zavarhatják a kormányt, de a közérdeket szolgálják".

Az AFP közlése szerint Magyarországot "már többször bírálták sajtószervezetek a reformok miatt, amelyek része" - a francia hírügynökség szerint -, "hogy Orbán Viktor kormányfő pártjának tagjai ellenőrizhetik a médiaprogramokat". A bécsi székhelyű Nemzetközi Sajtóintézetnél korábban úgy fogalmaztak a reformok kapcsán, hogy azok "otromba kísérletek a közmédia feletti kontroll megszerzésére" - közölte az AFP.

Forrás: AFP / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók