Műsorújság
RTL Most

Kormánypárti vihar a felsőoktatási törvény körül

Pokorni Zoltán azt kifogásolta, hogy Hoffmann Rózsa azelőtt nyilvánosságra hozta a saját ötleteit és koncepcióját, mielőtt egyeztetett volna a frakciótársával.
„Jó napot kívánok, akiket régebb óta ismerek, sziasztok.”

Szokatlan hangvételben kezdte sajtótájékoztatóját múlt szerdán Hoffmann Rózsa. A KDNP-s politikus új felsőoktatási koncepcióját mutatta be. Az államtitkár szerint ez hosszú egyeztetés eredménye, de még egyáltalán nem végleges javaslat.

„45 főből álló szakértői csoport, egy héten keresztül, önként a legfontosabb alapvetéseket kidolgozta. Ebben hallgatók, politikai hozzáállástól független, akadémikusok, professzorok vettek részt” – mondta Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

Csak éppen a frakciószövetség másik tagja, a Fidesz elsőszámú oktatási szakpolitikusa, korábbi oktatási minisztere, az oktatási bizottság elnöke maradt ki a sorból. Pokorni Zoltán szerint a lényegi kérdések maradtak ki az új törvény tervezetéből.

„Nem számol a koncepció a demográfiai csökkenés okozta válságos helyzettel. Nem számol azzal, hogy az Európai Unióban a felsőoktatás egy nyitott piac, ahol elcsábítják a legjobb diákjainkat, a legtehetségesebbeket. És nem tudja megoldani a minőségi gondokat” – mondta Pokorni Zoltán, az oktatási bizottság elnöke.

Információink szerint Hoffmann Rózsa és Pokorni Zoltán jövő hétfőn egyeztet először az új felsőoktatási törvényről, a nemzeti erőforrás miniszter, Réthelyi Miklós irodájában. A fideszes szakpolitikus azt mondja, ha a jelenlegi koncepcióból születik törvényjavaslat, akkor jövő tavasszal nem szavazna igennel a Parlamentben.

Kerestük az oktatási államtitkárt, de Hoffmann Rózsa sajtóosztályán keresztül azt üzente, hogy nem kíván reagálni Pokorni Zoltán szavaira. A szigorúan szakmai oktatási kérdéseket pedig felesleges a nyilvánosság elé tárni.

Legnézettebb videók