Műsorújság
RTL Most

Végveszélyben a kémiaoktatás?

Éveken belül hiány lesz a kémia, fizika és biológia-szakos tanárokból.
Az Apáczai Csere János Gimnáziumba jöhetnének gyakorolni a leendő kémiatanárok. A két vezető pedagógus, félévente 6 úgynevezett kistanárt tudna oktatni, ehelyett egy jelentkezett. De ő is kiesett, mert nem végzett a szigorlatokkal.

„Még nem érződik, mert elég alacsony az óraszám, de azt gondolom, rövid időn belül érezni fogják az iskolák, nem tudják betölteni a szükséges állásokat” - Villányi Attila, Apáczai Csere János Gimnázium kémiatanára.

Sokan mennek évről évre nyugdíjba, utánpótlás pedig alig van. Tanárnak nappalira 2009-ben 3 diák jelentkezett kémiából, 14 fizikából és 28 biológiából. A bolognai rendszerben ehhez közép szintű érettségi kell, de még így is alig jelentkeznek. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint ahol hiány van, ott több fizetést kellene adni. Ráadásul érdekessé is kell tenni a tantárgyat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem megy.

„Általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést, mint a kémia, mint a fizika és biológia területén. Sokkal inkább a kézzel fogható, jobban megérthető eredményekre próbáljunk koncentrálni – mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Pálinkás József szerint harmadik lépésben kötelezővé kell tenni a középiskolában legalább egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak. Kerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságát, hogy milyen megoldást javasolnak a problémára. De sem az államtitkár, sem az általunk megkeresett helyettese sem akart kedden interjút adni.

Hasonló videók

  • Útnak indult a világ első úszó atomerőműve, ami Oroszországban készült. A híres orosz tudósról, Lomonoszovról elnevezett hajó Csukcsföldre tart, és várhatóan év végén helyezik üzembe. A tragikus emlékek miatt radikális környezetvédők máris úszó Csernobilnak gúnyolják a hajót. Moszkva azonban azt várja, hogy bizonyítja majd kiválóságát, és megkezdődhet a sorozatgyártása.

  • Szombattól ötven napon át hivatalosan is megjelenhetnek az óriásplakátok, szórólapok, aláírásgyűjtő standok az utcákon. Az ellenzék a Nemzeti Együttműködés Rendszerét akarja lebontani, a Fidesz szerint viszont a választás tétje,  hogy a kormánnyal együttműködve tovább fejlődhetnek-e a magyarországi települések.

  • 100 milliárd forintnál nem kerülhet többe a Budapestre tervezett új sportcsarnok. A kormány egészen pontosan legfeljebb 101 és fél milliárd forintot ad a beruházásra. Első körben a legolcsóbb ajánlatot Mészáros Lőrinc és családja egyik cége tette, ők 116 milliárd forintért vállalnák a sportcsarnok megépítését. A Momentum szerint még így is túlárazzák a beruházást.

  • Személyesen kell az ügyfélszolgálatra vinni a rezsiutalványt azoknak, akik nem postai csekken fizetik a közüzemi díjakat - ez derül ki a kormányrendeletből. A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken jelentette be, hogy a nyugdíjasok 9000 forint értékben kapnak utalványt. Ezt a posta kézbesíti, de aki 10 napon belül nem tudja átvenni, annak az Államkincstárhoz kell fordulnia. A DK mindezt túl bonyolultnak tartja, és szerintük sokkal több pénz járna a nyugdíjasoknak.

  • Orvoshiány miatt szűnt meg az ortopédiai szakrendelés a Semmelweis Egyetem Kútvölgyi Tömbjében az MSZP-s Korózs Lajos szerint. Az ellenzéki politikus egy betegtől tudja mindezt, az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a miniszternek. A tárcától az RTL Híradónak azt írták, a rendelést még júliusban áthelyezték a Szent János Kórházba, így a betegek ellátása biztosított.

  • Engedett a nemzetközi nyomásnak a brazil elnök, és elrendelte a hadsereg bevetését az amazóniai esőerdőt pusztító hatalmas tűz ellen. Közben az Európai Unió soros elnökségét betöltő Finnország kormánya felszólította közvéleményt, hogy bojkottálja a brazil szóját és húst. Több országban tüntetések is kezdődtek a szélsőjobboldali brazil rezsim ellen.

  • Ellopott egy malacot és egy kutyát tett az ólba egy 21 éves fiatal a Hajdú-Bihar megyei Szerepen. Egy hete vitte el a jószágot, napokkal később pedig egy autót is elkötött a településen. Mindkétszer ugyanazt a családot lopta meg, ráadásul a rokonait. A tolvajt már letartóztatták.

Legnézettebb videók