Műsorújság
RTL Most

Végveszélyben a kémiaoktatás?

Éveken belül hiány lesz a kémia, fizika és biológia-szakos tanárokból.
Az Apáczai Csere János Gimnáziumba jöhetnének gyakorolni a leendő kémiatanárok. A két vezető pedagógus, félévente 6 úgynevezett kistanárt tudna oktatni, ehelyett egy jelentkezett. De ő is kiesett, mert nem végzett a szigorlatokkal.

„Még nem érződik, mert elég alacsony az óraszám, de azt gondolom, rövid időn belül érezni fogják az iskolák, nem tudják betölteni a szükséges állásokat” - Villányi Attila, Apáczai Csere János Gimnázium kémiatanára.

Sokan mennek évről évre nyugdíjba, utánpótlás pedig alig van. Tanárnak nappalira 2009-ben 3 diák jelentkezett kémiából, 14 fizikából és 28 biológiából. A bolognai rendszerben ehhez közép szintű érettségi kell, de még így is alig jelentkeznek. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke szerint ahol hiány van, ott több fizetést kellene adni. Ráadásul érdekessé is kell tenni a tantárgyat, ami eszközök és vegyszerek, azaz pénz nélkül nem megy.

„Általános iskolában és középiskolában is jelentősen át kell alakítani a képzést, mint a kémia, mint a fizika és biológia területén. Sokkal inkább a kézzel fogható, jobban megérthető eredményekre próbáljunk koncentrálni – mondta Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke.

Pálinkás József szerint harmadik lépésben kötelezővé kell tenni a középiskolában legalább egy emelt szintű érettségit, hogy legyen értéke a természettudományos tárgyaknak. Kerestük a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságát, hogy milyen megoldást javasolnak a problémára. De sem az államtitkár, sem az általunk megkeresett helyettese sem akart kedden interjút adni.

Legnézettebb videók