Műsorújság
RTL Most

Állta a sarat a Margit híd

Megfelelő állapotban van a Margit híd a hétvégén végzett statikus próbaterhelés szerint.
Ezen a hétvégén végezték Budapesten a Margit híd statikus terhelési próbáját. A hídra - szombaton a pesti, vasárnap a budai oldalon - különböző pozíciókban és különböző számban összesen 24 darab, egyenként 30 tonnás teherautó gördült fel, így mérték a szerkezeti elemek nyúlását és a terhelés hatására történő változását. A dömpereket a pillérek közé vezették fel, így terhelték meg a nyílásokat - ezzel olyan helyzetet idéztek elő, amely egyébként sohasem fordulhat elő a hídon. Vagyis az eredmények azt tükrözik, hogy a híd állapota megfelelő, azt a súlyt és terhet, amelyet el kell bírnia, tökéletesen elbírja - mondta a Független Hírügynökségnek Tóth Kata, az MH 2009 konzorcium szóvivője.

A Margit híd ideiglenes forgalomba helyezését nagyrészt a próbaterheléstől tették függővé. A kedvező időjárásnak köszönhetően gyorsabban haladt a munka, így az autósok a tervezett december végi időponttal ellentétben lehet, hogy már jövő héten felhajthatnak a hídra. A villamosok hamarabb, a hétfői üzemkezdettől átkelhetnek a végleges, középre helyezett síneken. A gyalogosok is használhatják a hidat, ők az ideiglenes északi járdán haladhatnak.

Tóth Kata szóvivő emlékeztetett: ezzel nincs vége a Margit híd felújításának, a műemléki rekonstrukció még tart. Hozzátette: az átkelő végleges forgalomba helyezését az úgynevezett dinamikus próbaterhelés előzi majd meg.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók