Műsorújság
RTL Most

Adóváltozások: A jól keresők csak nyerhetnek

Az alacsony keresetű, gyermektelen adózók lehetnek a jövő évi adóváltozások vesztesei.
Gyári munkás, pedagógus, banki alkalmazott, bróker - a tervezett fél százalékos járulékemelés mindenkire vonatkozik, függetlenül attól, mennyit keres. A levonás a fizetéstől függően néhány száz, vagy több ezer forint lehet havonta. A jövő évi adórendszerben a tervek szerint sok minden más is változik. Az szja és az adójóváírás csökken, a családi kedvezmény nő. Aki átlag alatt keres, és nincs gyereke, annál csak a béremelés kompenzálhatja a változásokat.

„Ezt csak a minimálbér ismeretében lehet meghatározni konkrétan. Pár száz forintról van szó természetesen, de azt is tudni kell, hogy ez a pár száz forint ezen a szinten nagyon számít” – mondta Vámosi-Nagy Szabolcs, az Ernst&Young adószakértője.

Az Országos Érdekegyeztető Tanács pénteki ülésén a szakszervezetek képviselője úgy számolt, hogy ha nincs jelentős béremelés, a csökkenő adójóváírás és az infláció miatt jövőre sokaknak kevesebbet ér majd a jövő évi fizetése, mint az idei.

„A munkavállalók jelentős részét, 80 százalékát érintően, ha a bruttó keresetek maradnak, akkor negatívba megy a dolog. Tehát nettó csökkenést okoz” - Pataky Péter, az Magyar Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke.

Számoltunk. Ha valaki bruttó 80 ezer forintot keres havonta, és nincs gyereke, most valamivel több, mint 64 ezer forintot visz haza. Jövőre a tervezett járulékemelés és az új adórendszer miatt 4 százalékkal kevesebbet kap és ennek az értékét még csökkenti a 3 és fél százalékosra becsült infláció. Az ekkora keresetű, de gyerekes szülők nagyjából a pénzüknél maradnak. Az átlag, vagyis a 200 ezer forintnál többet kereső gyerekesek járnak a legjobban: ők biztosan több pénzt vihetnek majd haza és az inflációt is ellensúlyozza.

Legnézettebb videók