Műsorújság
RTL Most

Már nem kiemelt projekt az Álomsziget

Visszavonták a Hajógyári szigetre tervezett Álomsziget projekt kiemelt beruházássá nyilvánítását.
Átadta az elszámoltatási kormánybiztosi munkát Papcsák Ferenc utódjának Budai Gyulának. A két politikus pénteken közösen ismertette az eddig elért eredményeket: a kaszinóberuházások, a sanghaji magyar expo-pavilon és a madárinfluenza elleni oltás gyártásával kapcsolatos Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részjelentéseket.

A bezenyei Eurovegas, a hajógyári Álomsziget és a sukorói King's City beruházásokkal kapcsolatban Papcsák elmondta: a KEHI vizsgálat megállapította, hogy a lobbi hatására a kormányzat által csökkentett játékadó miatt jelentősen sérültek a költségvetési érdekek. Emellett az Álomszigetet és a King's Cityt valós közérdek nélkül minősítette az előző kormány kiemelt beruházássá.

Ezzel kapcsolatban Budai Gyula elmondta: csütörtöktől visszavonta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Hajógyári szigetre tervezett és az előző kormány által elfogadott Álomsziget projekt kiemelt beruházássá nyilvánítását. A kormánybiztos hozzátette: Matolcsy feloldotta a projekt titkosítását is. Az iratokat Veres János korábbi pénzügyminiszter 10 évre titkosította Budai szavai szerint azért "mert az abban található bűncselekmények elévülési ideje 10 év." A kormánybiztos leszögezte: néhány napon belül a nyilvánosság elé állnak az ügy részleteivel.

A sanghaji világkiállítás magyar pavilonjával kapcsolatban a KEHI 3,2 milliárd forintnyi költségvetési kifizetést ellenőrzött. A vizsgálatból kiderült, hogy az eredetileg tervezett 2 szintes 2 ezer négyzetméteres pavilonnak csak a fele - egyszintes, ezer négyzetméteres kiállítótér - valósult meg, a beruházás mégsem lett olcsóbb.

Emellett az ezzel megbízott Huszti András kivitelezőként nem a szervezők által felajánlott helyi cégekkel, hanem hazai alvállalkozókkal kötött szerződést. A vizsgálat összesen 102 céggel talált eddig szerződést, holott megállapításuk szerint a tényleges munkát a korábban felajánlott helyi cégek végezték el.

Papcsák Ferenc az állami pénzek elherdálására példaként említette, hogy 790 forintért beszerezhető izzókat 13 ezer forint darab áron vásároltak meg Kínában, illetve hogy a fővállalkozó Genexpo tulajdonosa Dégen István saját fia cégének fizetett 619 millió forintot a magyar pavilon üzemeltetéséért. Ráadásul a Genexpo kínai hatósági díjak címén is kifizetett többmillió forintot, holott a KEHI megkeresésére a kínai hatóságok közölték, hogy nincsenek olyan jogcímek.

A visszaélések kapcsán egyébként a KEHI elnöke már korábban feljelentést tett a Legfőbb Ügyészségnél hűtlen kezelés miatt.

A madárinfluenza elleni vakcina gyártását 2006-ban elnyert Omninvest Kft kapcsán Papcsák elmondta: a cég kétmilliárd forint állami forrást kapott, amiből ugyanakkor olyanokra költött, amik nem tartoztak a vakcina előállításához - mint például értékpapírok vásárlása. Ezzel üggyel kapcsolatban Papcsák kiemelte, hogy az Omninvest felajánlotta a kétmilliárd forint visszafizetését.

Az új kormánybiztos Budai Gyula kérdésre válaszolva a Malév eladását, a moszkvai kereskedelmi kirendeltség eladását, a kormányzati negyed beruházását, a PPP-konstrukcióban épült autópályákat és a MÁV Cargo eladását nevezte meg a következő időszak legfontosabb kivizsgálandó feladatainak.

Forrás: Független Hírügynökség

Hasonló videók

 • Kerekesszékével eldőlt magatehetetlen beteget rugdosott a miskolci kórház udvarán egy betegkísérő. Az Indexhez jutott el egy felvétel, amit valaki titokban egy ablakból rögzített, csütörtökön. Látszik, hogy a betegkísérő eleinte próbálja felállítani a férfit, majd szétnéz, hogy nem látja-e senki, és tiszta erőből a földön fekvő férfiba rúg többször. A beteg valószínűleg nem volt magánál, egy pillanatra látszik, hogy a feje is be volt kötve. Az Indexnek a kórház azt írta a beteghordót azonnal elbocsájtották.

 • Repülő halrobotot fejlesztettek ki brit tudósok. A különleges szerkezet tud a víz alatt és a levegőben is mozogni. Erre a mérnökök szerint eddig egyetlen robotjármű sem volt képes. A halrobot hatótávolsága azonban még eléggé korlátozott, mindössze 26 métert tud megtenni.

 • A kormány arra számít, hogy a: bevándorláspárti erők mindent megtesznek azért, hogy megakadályozzák Trócsányi László európai uniós biztosi kinevezésesét - ezt közölték az RTL Híradó kérdésére. A volt igazságügyi minisztert október elsején hallgatja meg az Európai Parlament külügyi bizottsága. Az általunk kérdezett szakértő szerint a magyar jelölt helyzete az egyik leginkább bizonytalan. A Momentum megpróbálja meggyőzni a saját európai frakcióját, hogy ne támogassák a magyar biztos kinevezését.

 • Az utolsó pillanatban mondta le a részvételt az önkormányzati ifjúsági napon több 15. kerületi állami iskola. A DK-s polgármester szerint a tankerületi vezető azt mondta az igazgatóknak, hogy kampányidőszakban nem szerencsés, ha a gyerekek részt vesznek egy önkormányzati rendezvényen. A helyi Fidesz szerint az volt a baj, hogy tanítási napra szervezték az eseményt. Ugyanezzel indokolt a minisztérium is. Az ifjúsági napot az elmúlt három évben mindig pénteken tartották.

 • Jogosak a vasutat ért kritikák a MÁV elnök-vezérigazgatója szerint. Homolya Róbert az InfoRádiónak azt mondta, a vasút olyan pontra jutott, hogy át kell gondolni, hogyan tovább. A cégvezető szerint jelenleg a 30-40 éves szerelvények és pálya valóban nem versenyképes. A Demokratikus Koalíció szerint a vasúttársaságot alkalmatlan emberek irányítják, akiknek távozniuk kellene.

 • Az RTL Híradó sorozatot készít: azokat a településeket és fővárosi kerületeket mutatjuk be, ahol a legizgalmasabb lehet a választás.
  Egyetlen fideszes képviselő indul Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Péterrel szemben a polgármesteri székért, de nem a párt, hanem egy egyesület színeiben. Grezsa István több tramtrain szerelvényt kér a kormánytól, az építkezés miatt tönkrement utcákat újíttatná fel és kórházat fejlesztene. Márki-Zay Péter azt mondta Híradónknak, ő eddig minden ígéretét beváltotta, adót törölt el, most munkahelyteremtő cégeket csábítana a városba.
  Márki-Zay Péterrel készült interjút itt nézheti meg hosszabban.

 • Nem vizsgálja a Berki Krisztián főpolgármester-jelöltségét támogató ajánlások valódiságát a Nemzeti Választási Bizottság. A testület napirendre sem vette az erről szóló javaslatot. Puzsér Róbert és stábja korábban feljelentést is tett, mert szerintük lehetetlen, hogy Berki Krisztián 10 ezer aláírást gyűjtött volna össze. Puzsér azt állítja: a Fidesz segített Berkinek. A Fidesz szerint Puzsér ostobaságokat beszél.

 • Nem lehet kapni a patikákban a bárányhimlő elleni védőoltást. A hiány nem érinti a kötelező oltásokra szánt készletet. A Házi gyermekorvosok Egyesületének elnöke azt mondta az RTL Híradónak, a probléma azoknál a gyerekeknél van, akiknél megkezdték az oltást a tartósan hiányzó típussal és nem tudják azzal befejezni.

 • Világszerte több millióan vonultak utcára tiltakozásul a klímaváltozással kapcsolatos tétlenség ellen. A globális klímasztrájk célja az, hogy nyomást gyakoroljon az ENSZ hétfőn kezdődő klímacsúcs-értekezletén részt vevő politikai vezetőkre az azonnali cselekvés érdekében. A nemzetközi megmozdulás ihletője Greta Thunberg, a 16 éves svéd klímaaktivista, szervezői pedig mindenhol diákok voltak.

 • Csaknem 100-zal ment 50 helyett, az ügyészség szerint ezért sodródott le az útról és gázolt el két gyalogost Orgoványon még tavaly nyáron az a sofőr, aki ellen most emeltek vádat. Az egyik vétlen gyalogos a kórházba szállítás után meghalt, a másik súlyosan megsérült. A sofőrt az ügyészség börtönbe küldené.

Legnézettebb videók