Műsorújság
RTL Most

Új szelek fújnak a felsőoktatásban

Változik az érettségi és a felvételi rendszere is a jövőben. Hoffmann Rózsa ismertette az új felsőoktatási törvény koncepcióját.
10 éven belül legyen diplomás a 30-34 éves korosztály 40 százaléka - egyebek mellett erről a kormányzati szándékról beszélt Hoffmann Rózsa, amikor ismertette az új felsőoktatási törvény koncepcióját.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára azt mondta, hogy a tanárképzésben visszatérnének az osztatlan képzésre. Minőségi javulást szeretnének elérni a felsőoktatásban.

„Egyikünknek sem érdeke, hogy a jövőnkben olyan orvosok, mérnökök, pszichológusok közgazdászok lássanak el bennünket, vagy irányítsák ezt az országot, akik egyetemista éveik alatt nem tudtak szorgalomról kitartásról számot adni és ez úgy nyilvánult meg, hogy ötször tízszer nekirugaszkodtak egy-egy vizsgának” – mondta Hoffmann Rózsa

Az intézményekben korlátoznák, hogy hányszor lehet pótvizsgázni és a felvételit emelt szintű érettségihez kötnék két tárgyból. Hiller István, korábbi oktatási miniszter szerint, az új tervezet színvonal- és hallgató ellenes, és arra kérte Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás minisztert, hogy vesse el azt.

„Ha ők kevesebb hallgatót akarnak, csökkenteni akarják a hallgatói létszámot, akkor kevesebb magyar fiatalnak lesz diplomája, nehezebb lesz elhelyezkedni. Mi azt mondjuk, hogy ez egy rossz út” – mondta Hiller István.

Legnézettebb videók