Műsorújság
RTL Most

Radikális változások az orvosok jövőjéért

Azért, hogy ne legyen még nagyobb a szakemberhiány, egy úgynevezett életpálya modellt dolgoz ki a nemzeti fejlesztési minisztérium.
Gyerekek és idősek együtt várnak az egyetlen háziorvosra Nemespátrón. Kedden itt rendel, szerdán a saját rendelőjében Südön. Három körzetet lát el egyszerre, annyira kevés az orvos.

„A következő években több kolléga nyugdíjas korúvá válik és az utánpótlás teljesen bizonytalan” – mondta Simon Attila.

Nemcsak a körzetekben, hanem a kórházakban is egyre kevesebb az orvos. Az alacsony bérek és a rossz munkakörülmények miatt ugyanis évről-évre egyre többen mennek külföldre. Idén januártól júniusig majd 500 orvos döntött így.

Azért, hogy ne legyen még nagyobb a szakemberhiány, egy úgynevezett életpálya modellt dolgoz ki a nemzeti fejlesztési minisztérium. Azt ígérik, ezzel hosszú távon megéri majd orvosnak lenni Magyarországon. A program 2012-ben indulna, legalábbis akkortól lépnének hatályba az erről szóló jogszabályok. Így leghamarabb ekkortól emelnék az orvosok bérét is. Nagyjából a duplájára.

„Hozzávetőlegesen 300 ezer forint nettó fizetés már egy olyan, ami egy középkorú orvos esetében elfogadhatónak, kiindulási alapnak tekinthető” – mondta Páva Hanna, államtitkár.


A tárcánál arról is tárgyalnak, hogy a fizetésemelés mellé milyen kedvezményeket kapjanak még az orvosok. Elképzelhető például, hogy szolgálati bérlakást adnának a kezdő orvosoknak, vagy utazási kedvezményt, de tárgyalnak ágazati nyugdíjpénztárról és az egészségügyi dolgozók gyerekeinek óvodák, bölcsődék építéséről. Az életpálya modell első intézkedései már jövőre hatályba léphetek, ha elfogadja az országgyűlés az egészségügyi törvényt. A kormány a közeljövőben tárgyal a jogszabályról.

Legnézettebb videók