Műsorújság
RTL Most

Segítség a hiteleseknek lépésről lépésre

Első lépésben a bankok feladata, hogy megakadályozzák a lakáshitelek bedőlését, az állam csak akkor segít, ha ez a megoldás nem működik.
„El vagyunk maradva, el vagyunk késve.”

Ennek a családnak már felmondták a hitelét.

„A fizetésem 90 százalékát elviszi a törlesztés.”

Ő még fizeti, de nagyon nehezen.

„Jelenleg 100 ezer olyan adós van, aki valamilyen okból, olyan reménytelen helyzetbe került, vagy saját hibájából, vagy saját hibáján kívül, gazdasági válság, munkanélküliség, szociális problémák, hogy már úgy látjuk, hogy ők semmilyen körülmények között nem tudják visszafizetni az adósságukat” – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Rajtuk segítene a Nemzeti Eszközkezelő, amelynek felállítását júniusban, a 29 pontos első akciótervben ígérte meg a miniszterelnök. Azóta több határidőt is adott magának a kormány a koncepció kidolgozására. A legutóbbi október 15-én lejárt. Matolcsy György szombaton azt mondta, már a kormány előtt van a tervezet, de még tárgyalnak róla. A nemzetgazdasági miniszter szerint 3 lépcsőben segítenék a bajba jutott lakáshiteleseket.

„Elsősorban a bankok állíthatják meg az adósok lecsúszását. Második körben már belép az állam, amelyben már mindannyian benne vagyunk, egy állami garanciavállalással, és utolsóként lép be egy tulajdonból bérlakásba való átmenetel” – mondta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter.

Az utolsó lehetőséggel csak a szociális alapon rászorulók élhetnek majd. És az is elképzelhető, hogy nem a korábban saját tulajdonú lakásukat, hanem egy másikat, egy olcsóbbat bérelhetnek az államtól.

A szombaton benyújtott költségvetési tervezetben nem szerepel olyan pénz, amelyet a Nemzeti Eszközkezelő felállítására szántak. A miniszter szerint azért, mert jövőre az államnak fizetnie még nem kell, csak a garanciavállalásra lesz szükség. Az eszközkezelő ügyeit pedig 20-25 ember végzi majd, valamelyik állami szervezet keretein belül.

A közszféra miatt aggódik a Jobbik

A Jobbik szerint a jövő évi költségvetési törvényjavaslatban nincs forradalmi áttörés, amelyet korábban Orbán Viktor ígért. Volner János, a párt országgyűlési képviselője az MTI-nek azt mondta, aggódnak a közszféra létszámleépítése miatt. A két másik ellenzéki párt, az LMP és az MSZP is bírálta a szombaton benyújtott tervezetet.

Legnézettebb videók