Műsorújság
RTL Most

Belestünk Ferihegy új csodatermináljába

Repülőgép festékkel kent oszlopok, soha nem látott tágas tranzit és párával oltó tűzvédelmi rendszer - csak néhány érdekesség a reptér új termináljából.
A Ferihegyi repülőtér új termináljába eddig nem engedtek be forgatócsoportot. Az épület az év végére készül el teljesen, tele különlegességekkel, mint például az üvegtető, amely kibírja egy ember súlyát is, és elég természetes fényt enged a csarnokba. Az óriási tranzitból, a háromemeletes üvegfalon át minden gépet láthatnak majd az utasok, de van olyan különlegesség is, amit tapintani kell, nem nézni.

A tervezők azzal szeretnék a repülés élményét közelebb hozni az utasokhoz, hogy az oszlopokat olyan festékkel festették le, mint amilyenekkel a repülőket is szokták.

Az épület igazi különlegessége a tűzvédelmi rendszer, amelyet itt szereltek be először Magyarországon. Ha véletlenül valahol tűz lenne, akkor egy olyan párfelhőt von a tűzfészek fölé, hogy azonnal eloltja a tüzet és mégsem áztatja el a terminált teljesen.

A tervezőnek, Tima Zoltánnak nem titkolt célja volt az, hogy eltért a nemzetközileg megszokott, funkcionális, szűk reptér épülettől.

„Budapest egy emblematikus jelkép erejű épületet adjon. Én azt gondolom, hogy majd az idő ezt eldönti, de mi azt szeretnénk, hogyha mondjuk a Lánchídhoz vagy a Parlament épületéhez hasonló jelkép erejű épület legyen itt Ferihegyen” – mondta Hardy Mihály, a Budapest Airport vállalati kapcsolati igazgatója.

Az új terminálban a jelenlegi kilenc biztonsági kapu helyett 21 beléptető lesz. A fejlesztéssel évente akár 15 millió utast is képes lesz fogadni Ferihegy. A beruházás 40 milliárd forintba kerül, és jövő március 27-én adják át az utasoknak.

Legnézettebb videók