Műsorújság
RTL Most

Van már költségvetés jövőre

A büdzsé 3 százalék alatti deficitre épül és 3 százalékos növekedéssel számol.
A kormány szerdán megtárgyalta és elfogadta a jövő évi büdzsét, átvezették a módosításokat az elmúlt 2 napban, majd egy nappal a határidő előtt benyújtották a javaslatot a parlamentnek. Matolcsy György úgy fogalmazott: egy szóval a talpraállás költségvetésének nevezné a jövő évit, ami 3 százalék alatti deficitre épül, vagyis először teljesítettük a vállalást az uniós csatlakozásunk óta. Hozzátette: érzékelhető lesz a gazdasági növekedés, már csak azért is, mert csökken az államadósság. Mint mondta, a büdzsé-tervezet tükrözi a kormány gazdaságpolitikai céljait, a munkahelyteremtést, a növekedés elősegítését és a gyermekvállalás ösztönzését.

A tárcavezető ismertette: az eredményszemléletű hiány 2,94 százalékos lesz, a pénzforgalmi hiány GDP-arányosan 2,8 százalékos, az elsődleges egyenleg pedig meghaladja a kamatfizetési deficitet. Mint mondta, utóbbiban nagy ugrás van 2010-hez képest, mert +0,3 százalékról +0,8-0,9 százalékra változott.

Matolcsy György elmondta: a költségvetéshez 3 alapfeltételezése van a kormánynak. Az egyik, hogy 3 százalékkal bővül a bruttó hazai termék, ami ambiciózus, de reális várakozás. A másik a 3,5 százalékos infláció, a harmadik pedig a csökkenő államadósság.

A nemzetgazdasági miniszter a kulcsösszefüggések között említette, hogy 20 év legjelentősebb adócsökkentése jön, ami összeadva 450-500 milliárd forint körüli összeget jelent. Mint mondta, az egészségügyi kassza óriási hiányát kiegyenlítik az adóbevételekből. Kifejtette: mint mindig, itt és a nyugdíj-kasszánál is hiánnyal terveztek, mert a járulékok nem fedezik az állami kiadásokat, de mindkét kasszát a törvény erejével kiegyenlítik. Hozzátette: 2011-ben számításaik szerint 725 milliárd forinttal kevesebb járulék áramlik be, mint kiadás, de nullára hozzák.

A tárcavezető arról is beszámolt: a nyugdíjrendszerben csaknem 900 milliárdos hiánnyal számolnak, vagyis a teljes kifizetések 30 százaléka nem érkezik be. Mint mondta, a törvény kötelez a fizetésre, ugyanakkor az erkölcs és a tisztelet is azt kívánja, hogy ne lehessen itt hiány. Hozzátette: új alapot hoznak létre, az államháztartás egyensúlyát javító alapot, amibe fogadják a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagságból visszaáramló összeget, vagyis egy év alatt 12-szer 30 milliárd forintot, ez összesen 360 milliárd. Egyrészt ebből csökkentik a hiányt, másrészt a magánnyugdíj-pénztárakból visszaáramló vagyonból 540 milliárd forintra számítanak. A kormány számításai szerint a 3 millió pénztártag 90 százaléka úgy dönt, hogy visszalép az állami nyugdíjrendszerbe.

A miniszter szerint a 2011-es költségvetéssel a családok nagyon jól járnak és erős, 450-500 milliárdos segítséget kapnak. Az üzleti szektor is jól jár, "levegőt kap", itt szintén több 100 milliárd forintra becsülik a hatást.

Matolcsy György elmondta: karcsúsítani fogják és átalakítják a közszférát. Nulla százalékos nominálbér-emelés szerepel a büdzsé-tervezetben, ami a létszámleépítések miatt 4-5 százalék körüli bruttó bérnövekedést hozhat. Öt százalékkal csökkentik a dologi kiadásokat, ugyancsak 5 százalékkal csökkentik a kormányzati intézmények létszámát és 10 százalékkal a háttérintézmények létszámát - tette hozzá. A tárcavezető szerint a 690 ezer érintett köre 25-30 ezer fővel fogy. Számításaik szerint az érintettek jó része nyugdíjba megy, egy másik rész pedig átáramlik az üzleti szektorba.

Legnézettebb videók