Műsorújság
RTL Most

Gyógyszergyártó cég emeli az orvosok bérét

Egyre nagyobb a hiány az országban neonatológus orvosból.
Egy kisbaba hat hónapra született, mindössze fél kilót nyom. Géppel lélegeztetik és infúzióval táplálják. Folyamatos orvosi felügyeletre van szüksége. Mint ahogy minden kisbabának a koraszülött intenzív osztályon. A húsz-harminc csecsemőre napközben 5-6, éjszaka mindössze 1 orvos jut. Az aneszteziológusok után a koraszülöttekkel foglalkozó neonatológusok mennek a legtöbben külföldre dolgozni.

„A közalkalmazotti bértábla alsó mezejében vannak, amiből egy fiatal családos ember nem tudja eltartani a családját. Típusosan ez a munka paraszolvencia nélküli munka” – mondta Dr. Szabó Miklós, a SOTE I. Klinika újszülött intenzív osztályának osztályvezetője.

Egy kezdő neonatológus Magyarországon 120 ezret, Angliában ennek a 10-, Németországban pedig az 5-szörösét kapja. Csak a Semmelweis Egyetem koraszülött intenzív osztályáról hét orvos ment külföldre három év alatt. Az egyik gyógyszergyár úgy döntött, azért, hogy ne legyen még nagyobb orvoshiány a klinika koraszülött osztályain, pénzt ad a fizetésemeléshez.

„Az alapbérek azok 60-90 százalékos emelést kapnak, ennyit biztosít ez a felajánlás” – mondta Dr. Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora.

Ez három évig havonta több tízezer forint pluszt jelent 16 neonatológus orvosnak.

A fizetésemeléstől azt remélik, hogy legalább innen nem megy el több orvos. De nem, csak itt van gond, a többi koraszülött osztályon is kevés a szakember, harmadával több orvos, és felével több ápoló kellene.

Egyre kevesebb az aneszteziológus, a radiológus és a kardiológus orvos is. A szaktárcánál csütörtökön nem tudtak arra válaszolni, hogy emeli-e a kormány, és ha igen, mikor az orvosok fizetését.

Legnézettebb videók