Híradó

2010.09.27. 15:01 (hétfő)

Oroszlánok a Margit hídon

Oroszlánok a Margit hídon

A Margit híd átépítése során helyreállítják a második világháború során elpusztult, illetve a későbbiekben lebontott díszítőelemeket is.

A Margit híd 1876-os avatásától 16 bronzból öntött, életnagyságú oroszlánfej díszítette az átkelőt. Amikor azonban a második világháborúban a németek a Dunába robbantották a hidat, a többi dísszel együtt az oroszlánok is elpusztultak.

A jelenleg folyó műemléki rekonstrukció során a restaurátorok újra elkészítik a megsemmisült elemeket. Az egykori öntvények mára nem maradtak fenn és a tervek többsége is elpusztult a világháborúban. Az obeliszkek, lámpavasak, díszítőszobrok többsége ma csak töredékeken vagy archív fotókon tanulmányozható. Az oroszlánok esetében a restaurátorok a Kiscelli Múzeumban fellelt egykorú állatszobor alapján dolgoztak. Először gipszből öntötték ki a mintákat, majd a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal jóváhagyása után a csepeli öntödében készítették el szobrokat. A munkálatok a napokban fejeződnek be - olvasható a közleményben.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való