Műsorújság
RTL Most

Drasztikusan drágulhat a kenyér

Akár 30 százalékkal is drágulhatnak a péktermékek, miután idén kevés búza termett és kevés a tartalék.
240 forint egy kiló kenyér egy miskolci boltban, és marad is ennyi októberben. A legtöbb boltban azonban drágulnak a péktermékek, akár 30 százalékkal is többe kerülhet egy kiló kenyér, de ez üzletenként változhat.

„Azok a cégek, ahol vannak még tartalékok, azok 5-10 forintot fognak emelni, akinek mindent át kell hárítani, azoknál 20-25-30 forintos kenyér-áremelés is elképzelhető” – mondta Barna György, a Bakery Kft. Ügyvezetője.

A vásárlók természetesen nem örülnek a drágulásnak, de a megkérdezettek azt mondták, ezután is ugyanannyi kenyeret vesznek majd.

„Mi nem tudunk mit csinálni, ha emelik, emelik. Csak nekünk lesz rossz” – mondta egy vásárló.

A pékek viszont azt mondták, eddig nekik volt rossz. Három éve ugyanis nem emeltek árat, most pedig minden drágul, ezért kell nekik ezt tovább hárítani.

„Ennek komoly energiavonzata van, ennek a szakmának, ez sem érvényesült az árakban, most ugye a lisztnek jelentős az emelkedése, tehát gyakorlatilag visszatérünk oda, ahol a 2006-2007-es árszínvonal volt. És még lehet, hogy efölé is kell majd menni, majd az a kérdés, hogy mennyire fog a liszt ára felmenni” – mondta Varga László, a Magyar Pékszövetség elnöke.

A Pékszövetségnél sem tartanak attól, hogy az emelés után kevesebb kenyeret vennének az emberek. Azt mondták, a vásárlók 20 százaléka már most is a drágább, prémium pékségekben vásárol, és egyre kevesebben választják az olcsó alapanyagokból készült kenyeret.

Legnézettebb videók