Műsorújság
RTL Most

4-es metró: 21 milliárdos tanácsok

Sokallja a négyes metró építése kapcsán kifizetett tanácsadói díjakat az Állami Számvevőszék.
Eddig huszonegy milliárd forintot költöttek el szakértőkre és a tanácsadókra a 4-es metró építkezéséhez kötődően - ez is kiderül a 4-es metró beruházást vizsgáló számvevőszéki jelentésből. Ezt a pénzt a tervezés megkezdésétől 2010. április 30-ig fizették ki.

A Metróber Kft. mellett hasonló óradíjjal dolgozott az a cég is, amellyel még 2007-ben Antal Attila akkori BKV-vezérigazgató kötött szerződést öt évre, hárommilliárd forintos kerettel. Az AAM Tanácsadó Kft.-nek az ÁSZ-jelentés szerint két részletben 154 milliót fizettek ki, és a számvevők szerint 49 millió kifizetése nem állt arányban a teljesítéssel.

Több mint 530 milliót fizettek ki jogi tanácsokra is a 4-es metró építéséhez kötődően. Volt olyan ügyvédi iroda, amelyik csak 17 ezret, de volt olyan is, amelyik 38 ezret kért el óránként, amellett, hogy sikerdíjat is fizettetett.

Huszonegymilliárd egy 370 milliárdos beruházásnál nem sok tanácsadókra - ezt mondta az ÁSZ-jelentést vizsgáló fővárosi munkacsoport vezetője. Gyekiczki András szerint átlagos összegről van szó, amelyben hétmilliárd mérnöki tevékenységre ment el. Azt pedig az ÁSZ ellenőrei sem írták le az anyagban, hogy szerintük mennyi lenne az ideális tarifa - tette hozzá.

A Számvevőszék jelentése még nem nyilvános, várhatóan jövő hét végen teszik közzé a szervezet honlapján, addig nem adnak tájékoztatást. Az MR1-Kossuth Rádió Krónika című műsorának így egyelőre nem sikerült megtudnia, hogy összefüggésbe hozható-e a hűtlen kezelés gyanúja a tanácsadói szerződésekkel. Múlt héten Domokos László, a Számvevőszék elnöke azt mondta: a 4-es metró beruházásának vizsgálatakor felmerül hűtlen kezelés gyanúja, és emiatt feljelentést tettek az ügyészségen.

Forrás: MR1-Kossuth Rádió / Független Hírügynökség

Legnézettebb videók