Híradó

2010.09.17. 18:31 (péntek)

A hitelt annak kell visszafizetnie, aki felvette

A hitelt annak kell visszafizetnie, aki felvette

Ebben egyetért a Fidesz és a bankszövetség, megállapodás a devizahiteleseket segítő nyolcpontos csomagról azonban nem született.

„A bankszövetség egy éve mondja, hogy helyzet van.”

A helyzet pedig a következő a bankszövetség elnöke szerint: ma már 100 ezer devizahitelesről lehet tudni, hogy ha nem kap segítséget, hamarosan nem tud fizetni.

„35 ezer volt, most meg 70 ezer” - mondta Szabó Katalin.

Ő a százezerből az egyik. Kétszeresére emelkedett a havi törlesztőrészlete, a jövedelme 90 százalékát viszi el a hiteltörlesztés.

Az irányt kijelölték, megegyezés azonban nem született a pénteki megbeszélésen. Csak négy alapelvben állapodott meg a Fidesz és a bankszövetség. A hitelt annak kell visszafizetnie, aki felvette, a Fidesz által javasolt nyolcpontos csomag nem veszélyeztetheti sem a bankrendszert, sem a jelzáloghitelezést, és hogy a banknak és az ügyfélnek, közösen kell vállalniuk a kockázatot.

„Mindenben hajlandóak vagyunk tárgyalni a négy alapelv betartásával” – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Egyelőre azonban nincs megállapodás. A bankszövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy automatikusan meghosszabbítsák egy hitel futamidejét. És azt is, hogy a hitelezett ingatlan piaci értékét meghaladó tartozást elengedjék. Azt viszont elképzelhetőnek tartják, hogy a tartósan fizetésképtelen adóst ne büntessék sem újabb kamatokkal, sem más módon.

A Fidesz is kész módosítani a javaslatain, de az elvekből nem enged.

„Miután az általam elmondott alapelvekben mindenki egyetértett, ezért teljesen kizárt, hogy olyan javaslatot tegyünk le, ami ezeket az alapelveket sérti” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető-alelnöke.

A bankszövetség elnöke szerint másfél hét múlva megegyezhetnek a vitás kérdésekben.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való