Műsorújság
RTL Most

A hitelt annak kell visszafizetnie, aki felvette

Ebben egyetért a Fidesz és a bankszövetség, megállapodás a devizahiteleseket segítő nyolcpontos csomagról azonban nem született.
„A bankszövetség egy éve mondja, hogy helyzet van.”

A helyzet pedig a következő a bankszövetség elnöke szerint: ma már 100 ezer devizahitelesről lehet tudni, hogy ha nem kap segítséget, hamarosan nem tud fizetni.

„35 ezer volt, most meg 70 ezer” - mondta Szabó Katalin.

Ő a százezerből az egyik. Kétszeresére emelkedett a havi törlesztőrészlete, a jövedelme 90 százalékát viszi el a hiteltörlesztés.

Az irányt kijelölték, megegyezés azonban nem született a pénteki megbeszélésen. Csak négy alapelvben állapodott meg a Fidesz és a bankszövetség. A hitelt annak kell visszafizetnie, aki felvette, a Fidesz által javasolt nyolcpontos csomag nem veszélyeztetheti sem a bankrendszert, sem a jelzáloghitelezést, és hogy a banknak és az ügyfélnek, közösen kell vállalniuk a kockázatot.

„Mindenben hajlandóak vagyunk tárgyalni a négy alapelv betartásával” – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.

Egyelőre azonban nincs megállapodás. A bankszövetség elfogadhatatlannak tartja, hogy automatikusan meghosszabbítsák egy hitel futamidejét. És azt is, hogy a hitelezett ingatlan piaci értékét meghaladó tartozást elengedjék. Azt viszont elképzelhetőnek tartják, hogy a tartósan fizetésképtelen adóst ne büntessék sem újabb kamatokkal, sem más módon.

A Fidesz is kész módosítani a javaslatain, de az elvekből nem enged.

„Miután az általam elmondott alapelvekben mindenki egyetértett, ezért teljesen kizárt, hogy olyan javaslatot tegyünk le, ami ezeket az alapelveket sérti” – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető-alelnöke.

A bankszövetség elnöke szerint másfél hét múlva megegyezhetnek a vitás kérdésekben.

Legnézettebb videók