Műsorújság
RTL Most

Életükkel játszanak a koplaló tinik

Egyre komolyabb probléma Magyarországon is a fiatalkori anorexia a szakértők szerint.
Kifutók, szép ruhák, villódzó vakuk: a divat világa, ahová sok fiatal lány vágyik. Ahogy korábban Vámosi Viktória modell is. A Reflektor című műsornak korábban azt mondta, életében először a ’90-es években, Párizsban kellett fogyókúráznia, ahol azt látta, hogy mindenki vékonyabb nála.

„Én nem találkoztam olyan lánnyal, aki ne gyötörte volna magát valahogyan. Ez a megfelelni akarás, valahogy automatikusan kialakul egy ilyen furcsa testképzavar. Hogy kövér vagyok, hogy lóg a fenekem, vastag a combom, és ez szinte elkerülhetetlen. Ez egy húsgyár” – mondta Vámosi Viktória topmodell.

2006-ban egy 21 éves brazil modell éhen halt. Nem evett, mert vékony akart maradni. A hírnévért és az utazásért sokan bármit képesek megtenni. Egyre több az olyan magyar nyelvű oldal is, ahol fiatal lányok tanácsokat adnak egymásnak az extrém fogyókúrákhoz.

„Amikor már szinte rögeszmévé, kényszerré válik a fogyás és a kalória leadása és a sportolás, akkor azok nagyon jellegzetes tünetek” – mondta Dr. Pászthy Bea, a SOTE I. Gyermekgyógyászati Klinikájának docense.

A legtöbben pedig észre sem veszik, hogy a különböző módszerekkel betegségbe kergették magukat.

„Az anorexia egyik jellemzője a betegségtudat hiánya. Ez azt jelenti, hogy nem vesz tudomást arról, hogy beteg, még ha lefogyott és 30 kg testsúlyú, még akkor is mutogatja a hasán a nem létező hájat. Tehát testképzavara van” – mondta el Dr. Túry Ferenc, a SOTE Magatartástudományi Intézetének igazgatója.

Persze vannak kritériumok itthon és külföldön egyaránt, aminek meg kell felelni mint modell. De köze sincs az anorexiás méretekhez - állítják az egyik budapesti modellügynökségnél. Azt mondják, ők inkább orvoshoz küldenék a kórosan sovány modelleket, és szerintük ez egyre elfogadottabb hozzáállás az ügynökségeknél.

„Manapság már nem látunk anorexiás modelleket a kifutókon és az ügynökségek sem foglalkoztatják őket” – mondta Csongrádi Alida, az ArtModels nemzetközi bookere.

A Semmelweis Egyetem adatai szerint viszont a mindennapokban egyre rosszabb a helyzet. A serdülő lányok egyharmada fogyasztó módszereket keres az interneten, közülük minden másodikat pedig kifejezetten az evészavarral foglalkozó oldalak érdeklik.

Legnézettebb videók