Híradó

2010.09.10. 18:20 (péntek)

Fidesz: A bankok vállaljanak több kockázatot!

Fidesz: A bankok vállaljanak több kockázatot!

Nyolc javaslattal állt elő a Fidesz a lakáshitelesekért, a Magyar Bankszövetség azonban elutasította kezdeményezéseit.

„Nem tudom, hogy mi lesz velünk. Kihúzzák alólunk a talajt. Mindent elvesznek.”

Tavaly árverezték el a lakását egy férfinak, mert nem tudta pontosan fizetni a törlesztőrészleteket. A forint árfolyamának gyengülése miatt sokan jóval több pénzzel tartoznak most, mint amennyit a lakásuk ér. Így könnyen előfordulhat, hogy valakinek elvész az otthona, és tovább fizet a banknak.

A Fidesz változtatna ezen a gyakorlaton. Azt szeretnék, ha például valaki 10 millió forinttal tartozik a banknak, de a lakása csak 8 milliót ér, akkor a 2 milliós különbözetet ne kelljen kifizetnie. A veszteséget a bankoknak kellene lenyelniük: a Bankszövetség ezért nem ért egyet a javaslattal.

„A banknak jogában áll, ezt kikötötte a szerződésben, hogy más típusú követelésekkel ezt a differenciált beszedje. Ennek egy törvénnyel történő felülírása egy abszolút jogbizonytalanságot visz be a rendszerbe” – mondta Erdei Tamás, a Magyar Bankszövetség elnöke.

A Fidesz szerint a bankoknak több kockázatot kell vállalniuk.

„A banknak tisztában kellett azzal lennie, hogy mit fedez az a jelzálog, amit felajánlottak annak idején, tehát mekkora fedezetet ad az a lakás. Abban az esetben, ha a hitel több, mint amennyit a lakás ér, akkor ezt a kockázatot a banknak kell viselnie” – mondta Rogán Antal a Fidesz országgyűlési képviselője.

A Fidesz azt is javasolja, hogy kötelező legyen a banki középárfolyamok alkalmazása, és ingyenes legyen az előtörlesztés, illetve hogy a futamidőt az adós kérésére 5 évvel ingyen meghosszabbíthassa. A Bankszövetség szerint, ha az összes javaslatot elfogadják, az az egész magyar bankrendszerre veszélyes.

A bankok és a kormány a következő héten kezdenek tárgyalni.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való