Műsorújság
RTL Most

Mentőövet dob a Fidesz a lakáshiteleseknek

Nyolcpontos intézkedéscsomagot nyújt be az Országgyűlésnek a Fidesz a lakáshitelesek védelme érdekében.
A nehéz helyzetbe került lakáshitelesekről is tárgyaltak a Fidesz kihelyezett tapolcai frakcióülésén. A fideszes képviselők munkacsoportot hoztak létre, amelynek feladata a lakáshitelesek helyzetét segítő intézkedéscsomag kidolgozása. A csoport vezetőjének Rogán Antalt választották, aki bemutatta a csomag elkészült elmeit.

„Ezeket a javaslatokat természetesen törvényjavaslatok formájában is megfogalmazzuk, hogy, és ezeket a következő hetekben, folyamatosan, ahogy elkészülnek, egyenként fogjuk beadni a parlamentbe, ahogy az őszi ülésszak folyamán fog a parlament foglalkozni ezekkel a törvényjavaslatokkal” – mondta el Rogán Antal, a Fidesz országgyűlési képviselője.

Tilos lenne az egyoldalú szerződésmódosítás, és az önkényes kamatemelés is. Kötelező lenne a banki középárfolyamok alkalmazása, és lehetőséget kellene biztosítani az ingyenes előtörlesztésre. A hitel futamideje az ügyfél kérésére 5 évvel automatikusan meghosszabbítható lenne. A bankok pedig az árfolyamváltozás esetén sem követelhetnének többet az adóstól az ingatlan piaci értékénél. Ha az adós tartósan fizetésképtelenné válik, tilos lesz minden büntetőkamat, vagy egyéb extra költség felszámolása. A javaslat a forint- és a devizaalapú hitelekre is vonatkozna, de csak magánszemélyek vehetnék igénybe, és csak arra az ingatlanra, amelyben élnek.

A Lehet Más a Politika néhány napja írt levelet Matolcsy György tárcavezetőnek, azt kérték, dolgozzák ki, hogyan lehet segíteni a devizahiteleseknek. A párt egyetért a pontok többségével, de szerintük ez kevés.

„Mi azt javasoltuk, hogy átfogó szabályozás készüljön, az irányt abszolút támogatni tudjuk. Nem vagyok benne biztos, hogy ez a nyolc pont alkalmas egy átfogó reform elindítására” – mondta Ertsey Katalin, az LMP országgyűlési képviselője.

A Magyar Bankszövetség vezetői ülést hívnak össze, hogy értékeljék a Fidesz javaslatát.

Legnézettebb videók