Műsorújság
RTL Most

Csak látszólag csökkenhet a vezetők bére

A kétmillió forintos bérkorlátozás nem érvényes a fizetésen felül járó vezetői prémiumokra.
Sorbanállás és fizetés a MÁV pénztárainál. A kormány szerint éppen ezért nem vonatkozik kötelezően a MÁV vezetőire a havi kétmilliós bérplafon. A cégnek ugyanis a piacról is komoly bevételei vannak, nem csak állami pénzekből él.

De az állami cégek vezetői is betartják a korlátozást. Információink szerint ez elvárás az új vezetőkkel szemben. Viszont nem csak fizetést kapnak.

„Ez a bérplafonra vonatkozik. Az új vezetők, az állami cégeknél ugyancsak bevezetik a kétmilliós bérplafont, a saját maguk megfontolásából. Ha megnézzük az MFB-t, a MÁV-ot, a Szerencsejáték Zrt-t az új vezetők már önmagukra is - úgy tűnik - kötelezőnek tekintik” – mondta Nagy Anna kormányszóvivő.

De a vezetők pérmiumot is kaphatnak meghatározott feltételek mellett. A Magyar Fejlesztési Bank vezetője bruttó éves 24 milliós fizetése mellett kaphat még akár újabb 24 milliót. A Nemzeti Vagyonkezelő vezetőjének éves fizetése mellett évente 20 millió forint prémium járhat, a Magyar Villamos Művek és a MÁV vezetői pedig körülbelül 19 millió forint plusz pénzre lehetnek jogosultak a bérükön felül.

„Szóba se jöjjön, hogy bruttó kétmillió forint feletti fizetést bármilyen formában kaphatna valaki költségtérítés, bónusz vagy bármi más formájában” – mondta Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Az ellenzéki párt szerint erre oda kellett volna figyelni a kormánynak, amikor megkötötte az új vezetőkkel a szerződést. A miniszterelnök-helyettes szerint azonban nem a szocialistáknak kell tanácsot adniuk, hogyan spóroljon a kormány, mert miattuk került csődközelbe Magyarország.

Legnézettebb videók