Műsorújság
RTL Most

Mennyiségi borivás, a minőség nem számít

A magyar családoknak nincs pénzük jó minőségű borra.
Egy békéscsabai kocsmában a kocsmáros a legjobbat tölti a kínálatból: egy egri félédest. A vendég mégsem keresi benne a kedvességet, a lejtők illatát vagy az enyhe málna ízt.

"Van olyan réteg, aki tisztán issza, van aki fröccsnek, van, aki boroskólának."

A GfK piackutató intézet országos felmérése szerint tavaly öt százalékkal nőtt az otthoni borfogyasztás Magyarországon, de nem a minőségi javára.

"Üveges borokból a magyar háztartások 9 százalékkal kevesebbet vásároltak meg, a kannás és műanyag palackos borok viszont jelentősen megnőttek, itt hetven százalékos növekedés tapasztalható" – mondta Sánta Zoltán, a GfK piacfejlesztési menedzsere.

Ez azt jelenti, hogy minden ötödik liter bor olcsó, műanyag palackos volt a családok asztalán. Gere Attila, a villányi borvidék egyik leghíresebb borásza szerint ez egyértelműen a válság miatt van. A környéken is kevesebb bor készül, hogy ürüljenek a készletek.

"Egy-két évet ki kell bekkelni, sokáig nem tarthat, nem lehet olyan, hogy mindig ott leszünk a gödör alján" – mondta Gere Attila borász.

Etyeken is túl vannak a próbaszüreten, "megszületett" az idei első Irsai Olivér must formában. A településen az egyik pincészet szőlőinek tíz százalékát vitte el a rossz idő.

"Ha olyan őszünk lesz, ami igazi vénasszonyok nyara: napsütéses órák száma sok lesz, akkor nem kell nagyon negatív dolgokra számítanunk" – mondta Nyúlné Pühra Beáta főborász.

Ha mégsem, akkor több borvidékre is - például Szekszárdra, vagy Tokaj-Hegyaljára- külföldről kell borokat importálni. Viszont akkor már nem lehet ráírni a palackra, hogy helyi és a minősítését sem kaphatja meg.

Legnézettebb videók