Műsorújság
RTL Most

Az államtól kapnák bérüket az óvónénik

Így az önkormányzatok nem tudnak a béreken spórolni és csoportokat összevonni.
Törökbálinton, uniós forrásból építették egy óvodát: modern a fürdő, tágas a tornaszoba és hiánytalanok a játékok. Ezzel 180 új óvodai hely jött létre a településen, de az ideálisnál így is több gyerek jár majd oda.

„Nagyon magasak a csoportlétszámok, de Törökbálinton az óvónénik megedződtek már. 8-10 éve dolgozunk 30 fő körüli csoportlétszámokkal, mindenkinek jobb lenne, ha 20 maximum 25 gyerekkel dolgoznánk, de már hozzászoktunk” – mondta Pénzes Józsefné Éva, a Bóbita Óvoda óvodavezetője.

Az óvodák kihasználtsága átlagosan 90%-os, a gond azonban az, hogy van, ahol túl sok a gyerek, máshol túl kevés.

„Nincs elegendő férőhely, illetve ami van, az egyenlőtlenül oszlik el, és nem az igényeknek megfelelően. Ezeknek a 3-5 éves korú gyerekeknek ellátása, fejlesztése ma Magyarországon általában nem biztosított” – mondta Szabó Máté, az állampolgári jogok biztosa.

A bölcsődékben még nagyobb a zsúfoltság. 10 helyre 13 gyerek jut. A Nemzeti Erőforrás Minisztérium közoktatásért felelős helyettes államtitkára szerint az lenne a megoldás, ha az állam közvetlenül fizetné az óvodai és a bölcsődei dolgozók bérét és nem az önkormányzatokon keresztül.

„Azért segítene ezeken a gondokon, mert az önkormányzatok nem szorulnának arra, hogy intézmények összevonásával, csoport létszámok növelésével gazdálkodják ki saját költségük hiányait. A bér jellegű kifizetések az óvodák-iskolák a szükséges kifizetések 80-90%-át jelenti” – mondta Gloviczki Zoltán, a Nemzeti Erőforrás Minisztériumának helyettes-államtitkára.

Ehhez azonban több jogszabályt kell módosítani. Gloviczki Zoltán elismerte, nehéz úgy egyszerre létrehozni több bölcsődei és óvodai férőhelyet, ha előbbi intézmények a szociális, utóbbiak pedig az oktatási államtitkárság hatáskörébe tartoznak.

Legnézettebb videók