Műsorújság
RTL Most

Schmitt Pál aláírt, az MSZP tiltakozik

Aláírta a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását Schmitt Pál.
Aláírta Schmitt Pál köztársasági elnök a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítását a kedden megjelent Magyar Közlöny szerint. A szabályozást az Országgyűlés a nyári szünet előtti utolsó napján fogadta el név szerinti szavazással. Eszerint összevonják a Nemzeti Hírközlési Hatóságot és az Országos Rádió és Televízió Testületet, létrejön a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság. A testület elnökének Orbán Viktor miniszterelnök Szalai Annamáriát nevezte ki szerdai hatállyal kilenc évre. Szalai Annamária szerdán tartja bemutatkozó sajtótájékoztatóját "Új kihívások - Új szervezet " címmel.

A törvénymódosítások értelmében emellett közös kuratóriuma lesz a Magyar Televíziónak, a Magyar Rádiónak, a Duna Televíziónak és az MTI-nek, bár önállóságuk megmarad. A négy közszolgálati társaságnak közös, öt tagból álló felügyelőbizottsága lesz. A civil kontrollt az egyházak, a kisebbségek, a határon túli magyarok és a tudományos szervezetek képviselőiből álló Közszolgálati Testület látja majd el.

A köztársasági elnök által kedden aláírt, a médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosítása a nemzetközi és hazai szakmai szervezetek szerint is alkotmányellenes - mondta a Független Hírügynökségnek kedd este Mandur László, az MSZP országgyűlési képviselője. A szocialista politikus magyarázata szerint a közmédia irányítási rendszere egy olyan piramis, aminek a legtetején a kormányfő áll és a jelenlegi kétharmados fideszes hatalom. Ezzel pedig direkt és indirekt módon is befolyást tudnak gyakorolni a közmédia irányítására és az egyes társaságok műsorpolitikájára - tette hozzá. Az MSZP korábbi alkotmánybírósági határozatokra hivatkozva fordul a taláros testülethez utólagos normakontrollért.

Mandur László sajnálatosnak nevezte, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök nem fordult normakontrollért az Alkotmánybírósághoz, mielőtt aláírta a módosításokat. Hiszen az alkotmányellenesség teljesen közismert és nyilvánvaló volt az ő számára is - mondta. A politikus megfogalmazása szerint az lett volna az elvárható magatartás az államfőtől, mint az alkotmányosság őrétől, hogy csak azután írja alá a módosítást, miután megkérdezte az Alkotmánybíróságot.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók