Műsorújság
RTL Most

Kísértetház marad a Balettintézet épülete?

Az épület állapota egyre romlik, a portugál tulajdonos ellen pedig felszámolási eljárás indult.
Egy évtizede táncoltak utoljára a bedeszkázott ablak mögött. Azóta romlik a Balettintézet épületének állapota. A házat a Terézvárosi Önkormányzat szocialista vezetése 1997-ben adta el, 220 millióért, majd a következő ciklusban a fideszes városvezetés újabb 220 milliót kapott. A vevő új helyre költöztette a Balettintézetet és a lakókat is, egymilliárd forintért. Aztán továbbadta egy befektetőnek, aki 2007-ben adta el egy portugál cégnek, már 7,5 milliárdért. A cég szállodát építene, de a napokban felszámolási eljárás indult ellene.

A Fidesz a világörökségekről szóló törvényre hivatkozva bírná rá az építkezésre a befektetőt.

"Erre a törvényre hivatkozva kell valahogy megfogni a befektetőt, hogy az állagmegóváson kívül az eredeti tervnek is tegyen eleget" – mondta Hassay Zsófia, a Fidesz terézvárosi frakcióvezetője.

A hétvégén civilek tüntettek a világörökségi törvény módosításáért, de a Balettintézeten utólag már ez sem segíthet.

"Miután az alapszerződésben nem lettek meghatározva a szankciók, az önkormányzat semmit sem tud tenni. Hiszen építéshatóságilag a Műemlékvédelmi Hivatalhoz tartozik. Ők is azt mondják, hogy tehetetlenek. De legalább megbírságolták 30 millióra" – mondta Verók István MSZP-s polgármester.

A 30 milliós bírságot a portugál befektető be is fizette, de építkezni továbbra sem akar. És erre nem is kötelezi határidő.

"Ilyen határidő nincs, a folyamatos állagmegóvásról kell gondoskodni" – mondta Boór Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodavezetője.

A Balettintézet tehát akár újabb évtizedekig kísértetház maradhat.

Legnézettebb videók