Híradó

2010.08.10. 18:25 (kedd)

Kísértetház marad a Balettintézet épülete?

Kísértetház marad a Balettintézet épülete?

Az épület állapota egyre romlik, a portugál tulajdonos ellen pedig felszámolási eljárás indult.

Egy évtizede táncoltak utoljára a bedeszkázott ablak mögött. Azóta romlik a Balettintézet épületének állapota. A házat a Terézvárosi Önkormányzat szocialista vezetése 1997-ben adta el, 220 millióért, majd a következő ciklusban a fideszes városvezetés újabb 220 milliót kapott. A vevő új helyre költöztette a Balettintézetet és a lakókat is, egymilliárd forintért. Aztán továbbadta egy befektetőnek, aki 2007-ben adta el egy portugál cégnek, már 7,5 milliárdért. A cég szállodát építene, de a napokban felszámolási eljárás indult ellene.

A Fidesz a világörökségekről szóló törvényre hivatkozva bírná rá az építkezésre a befektetőt.

"Erre a törvényre hivatkozva kell valahogy megfogni a befektetőt, hogy az állagmegóváson kívül az eredeti tervnek is tegyen eleget" – mondta Hassay Zsófia, a Fidesz terézvárosi frakcióvezetője.

A hétvégén civilek tüntettek a világörökségi törvény módosításáért, de a Balettintézeten utólag már ez sem segíthet.

"Miután az alapszerződésben nem lettek meghatározva a szankciók, az önkormányzat semmit sem tud tenni. Hiszen építéshatóságilag a Műemlékvédelmi Hivatalhoz tartozik. Ők is azt mondják, hogy tehetetlenek. De legalább megbírságolták 30 millióra" – mondta Verók István MSZP-s polgármester.

A 30 milliós bírságot a portugál befektető be is fizette, de építkezni továbbra sem akar. És erre nem is kötelezi határidő.

"Ilyen határidő nincs, a folyamatos állagmegóvásról kell gondoskodni" – mondta Boór Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal regionális irodavezetője.

A Balettintézet tehát akár újabb évtizedekig kísértetház maradhat.
18

A tartalom megtekintése csak 18 éven felüliek számára engedélyezett! Figyelem! Ez a médiatartalom kiskorúakra káros elemeket is tartalmaz. Amennyiben azt szeretné, hogy az Ön környezetében kiskorúak hasonló tartalmakhoz csak egyedi kód megadásával - azaz kiskorúak kizárása mellett – férjenek hozzá, kérjük, használjon szűrőprogramot. Szűrőprogram letöltése és további információk itt.

Elmúltam 18, megnézem
Nem nekem való
!

Figyelem, a következő videó a nyugalom megzavarására alkalmas képsorokat és hanghatásokat tartalmazhat!

Megnézem
Nem nekem való