Műsorújság
RTL Most

Drága mulatság egy költségtérítéses diploma

Másfél millió forintba kerül a legdrágább költségtérítéses szak egy féléve.
36 évesen jelentkezett főiskolára egy friss diplomás családapa, aki munka és család mellett nem tudott nappalira menni. Így 150 ezer forinttal kezdte félévente a költségtérítést és 188 ezerrel fejezte be.

"Sok jót hallottam, a feleségem is ott államvizsgázott, diákhitelhez folyamodtunk és a sikeres államvizsga után hamarosan eljkezdjük törleszteni. 25-30 éven keresztül" – mondta Tárkányi-Kovács Miklós Zoltán.

Idén legtöbbet annak kell fizetnie, aki mesterképzésben angolul akar biotechnológiát tanulni Pécsett - félévente másfél millió forintot. Egymillió 350 ezer az általános orvosi képzés és ugyanennyi a fogorvosi.

"Elég nagy a szórás. Átlagban 165 ezer forint a költségtérítés egy félévben. Tavalyhoz képest kicsit csökkent, néhány ezerrel a kötlségtérítés összege. A legdrágább képzések az angol nyelvű képzések, orvos, fogorvos, ahol a képzés drága" – mondta Horváth Tamás, az Educatio Nonprofit Kft. Felsőoktatási igazgatója.

A legolcsóbbak pedig az ifjúságsegítő, tanító, informatikus-könyvtáros képzések, ott átlagosan 70 ezer forintot kell fizetni félévente. A rektori konferencia elnöke szerint akárki nem kerülhet a felsőoktatásba, még akkor sem, ha fizet. A minimum ponthatárok ugyanazok az állami és a költségtérítéses képzésben.

"Nem úgy van, hogy a felsőoktatási intézmények pébnzbeszedési lehetőségnek tekintik ezt. Ha rendelkeznek szabad kapacitással, vagy nem érték el az optimális csoportlétszámokat, akkor utólag még pótfelvételivel felvesznek hallgatókat" – mondta Sándorné Kriszt Éva, a Magyar Rektori Konferencia elnöke.

Kedden éjfélkor jár le a határidő. Ilyenkor már csak egy egyetem, egyetlen fizetős képzésére lehet beadni a jelentkezési lapot.

Hasonló videók

  • Dróntámadás ért több szaúdi olajterminált. Emiatt felére csökkent az ország olajkitermelése, így 5 százalékkal visszaesett a világ olajkitermelése is. A szaúdi kormánnyal harcban álló jemeni lázadók vállalták a felelősséget a merényletért, az amerikai kormány szerint mégis Irán áll a támadás mögött.

  • Különös dolgok történnek a Leopárdföld nevű nemzeti parkban az orosz távol-keleten. Az erdőben elhelyezett egyik kamera felvételei szerint az ott élő állatok rendkívüli érdeklődést mutatnak egy GAZ- márkájú teherautó vezetőfülkéje iránt…

  • A magyar demokrácia és jogállamiság helyzetéről tárgyalnak hétfőn az uniós tagállamok külügyminiszterei. A témát az unió soros elnökségét betöltő Finnország vette napirendre, miután az Európai Parlament már egy éve elfogadta az úgynevezett Sargentini-jelentést, amelyben a képviselők azt állapították meg, hogy Magyarországon veszélyben van a jogállamiság. A kormány szerint bevándorláspárti bosszúállók támadják az országot, az MSZP szerint a vitának semmi köze bevándorláshoz.

  • Több mint 16 ezer diplomata útlevelet adott ki az Orbán-kormány 2010 óta – tudta meg a Népszava a Külügyminisztériumtól. Jelenleg is több mint 7600 ilyen okmány van érvényben. A tárca azt közölte: csak indokolt esetben adnak ki diplomata útlevelet. Az LMP szigorítaná a szabályozást, a miniszter azonban nem.

  • Rendőrségi eljárás indult Budakeszin, miután az ellenzék egyik képviselőjelöltje saját költségére 3D-s zebrát festett az új iskolához. Közlekedésbiztonság veszélyeztetése miatt nyomoznak. A zebrát festő jelölt azt mondja, nem kampányolt, hanem aggódott a gyerekek biztonságáért, mert zebra nélkül veszélyes volt az átkelés. Két nappal később az önkormányzat is lépett, és hagyományos zebrát festettek a 3D-s helyére.

  • Földutat avatott a helyi fideszes országgyűlési képviselő Zala megyében. Vigh László polgármesterekkel és egy pappal együtt adott át egy mezőgazdasági utat Nagylengyelnél. A helyi polgármester szerint minden átadóra illik meghívni a térség országgyűlési képviselőjét. A DK szerint a fideszes politikusok a kampányban bármit átadnak és felavatnak.

  • Áron alul próbálják eladni a rezsiutalványt az interneten. Van, aki 5 ezerért, más 6500 forintért árulja. A kormányszóvivő korábban azt mondta, mivel nem névreszólóak a rezsiutalványok, ezért továbbadhatók. A Jobbik képviselője azt mondta: várható volt, hogy sokan pénzzé akarják majd tenni az utalványt, akár áron alul is, ezért szerintük egyszerűbb lett volna eleve pénzt utalni.

  • Egy új, uniós szabály miatt senki se léphet be a netbankjába plusz azonosító nélkül, amelyet többnyire SMS-ben küldenek el a pénzintézetek. És most már 5 ezer forint alatti kártyás fizetéseknél is kérhetik a PIN-kódot. A jegybank kizárólag az online vásárlások szigorítását halasztotta el az új uniós intézkedések közül

Legnézettebb videók