Műsorújság
RTL Most

Életbe lépett a cigitilalom az aluljárókban

Az aluljárókban elhelyezett kamerákkal és a közterület-felügyelőknél lévő minikamerákkal is figyelik, ki gyújt rá a fővárosi aluljárókban.
Szabó Mihály elmondta: a főváros uniós tendenciát követ, az aluljárókban bevezetett dohányzási tilalom pedig beleillik abba a koncepcióba, amit a játszóterekkel kezdtek és valószínűleg újabb helyszíneken folytatnak. A Fővárosi Közterület-felügyelet igazgatója szerint augusztusban még türelmi időt adnak az aluljárókban dohányzóknak és csak figyelmeztetik őket, szeptembertől viszont akár fel is jelenthetik és 30 ezer forinttal bírságolhatják, aki rágyújt.

A felügyelők az aluljárókban elhelyezett csaknem 300 kamera képei alapján tudják bizonyítani igazukat, amely a központjukba és a BRFK-hoz is befut, de több felügyelő minikamerát is visz magával az ellenőrzésekre. Az igazgató elmondta: a figyelemfelhívást és a megelőzést tartják a legfontosabbnak, a két nyelven megjelenő szórólapok terjesztésében pedig megváltozott munkaképességűeket is alkalmaznak.

Szabó Mihály szerint a hajléktalanokkal kapcsolatosan nehéz bármit lépni, ez túl van a hatáskörükön. Ha nem fizetnek bírságot, feljelentik őket, de mást nem tehetnek - tette hozzá.

Horti Zsófia, a Fővárosi Közterület-fenntartó szóvivője a Független Hírügynökség kérdésére elmondta: az FKF feladata a rendelet kapcsán a tájékoztató táblák kihelyezése, ami folyamatban van. Mint mondta, ezt azért nem tehették meg korábban, mert a rendelet csütörtökön lépett életbe. Emellett a lenti szemetesekről leszerelték a csikktartókat és átmeneti edényeket helyeztek el az aluljárók bejáratánál. Ezeket közbeszerzés után olyan csikktartókra cserélik, amelyek illeszkednek a városarculathoz.

Mostantól egyébként 69 fővárosi és 3 BKV-s kezelésű, vagyis összesen 72 aluljáróban él a dohányzási tilalom, míg a kerületi, illetve más tulajdonú aluljárókra vonatkozóan ajánlást fogalmaznak meg. A dohányzási tilalmat később a BKV megállóira is kiterjeszthetik.

Hasonló videók

 • Kevesebb személyre szabott reklámot láthatnak majd a legnagyobb közösségi oldal felhasználói, akik ezentúl megtilthatják, hogy az oldalon kívüli online tevékenységüket kövesse a Facebook. Az amerikai cég több botrányba is keveredett amiatt, hogy nem védte meg felhasználói személyes adatait. Ezek után tavasszal meghirdették új irányukat, amelynek "A jövő a magánügyeké" címet adták. Ennek része az egyelőre három országban bemutatott adatvédelmi eszköz, amelyet fokozatosan vezetnek majd be világszerte.

   

 • Órákat késnek az elővárosi vonatok, és senkitől nem kapnak megfelelő információt - erre panaszkodnak utasok. Azt mondják, rendszeres, hogy órákat ülnek a klíma nélküli, zárt vagonokban, anélkül, hogy tudnák miért és mennyit kell várniuk. Összefogtak, létrehoztak egy Facebook-csoportot „Elegünk van a MÁV-ból”-néven. Már csaknem 7000-en vannak. Azt mondják, ha semmi nem változik, demonstrációt szerveznek. A MÁV-nál elismerik a hibákat.

   

 • Több mint 50 ezer forintba kerül beiskolázni egy átlagos alsó tagozatost - a GKI Digital kutatása alapján. Csak karácsonykor költenek többet a szülők, mint egy új tanév előtt. A többség augusztus 20-a utánra hagyta a bevásárlást, a tanszerboltokban ezért most csúcsforgalmat várnak.

 • Bár a választási kampány hivatalosan csak szombaton indul, a fővárosban már több párt is elkezdte a kampányolást. Terézvárosban már a választási plakátokat is kirakták a fideszes polgármesterről és több képviselőjelöltről. A kormánypártok szerint ezzel semmilyen szabályt nem szegtek meg, a Momentum azonban a helyi választási bizottsághoz fordul. A 13. kerületben pedig az MSZP kezdte el a szórólapozást.

 • Váratlanul újra bevezette a létszámstopot a kormány a közszolgálatban - tudta meg az Index. A lap szerint az intézmények szeptember elejéig vehettek volna fel új embereket, de augusztus 14-én megszüntették ezt a lehetőséget. A szakszervezet szerint a létszámstopra semmi szükség, így csak állandósulnak a problémák, hogy többet kell várni az embereknek az ügyintézésre. A kormány eltökélt a létszámcsökkentés mellett.

   

 • Vádat emelt az ügyészség a Fideszes országgyűlési képviselő, Simonka György és társai ellen. A nyomozóhatóság szerint a politikus bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalásban érintett. Hazai és uniós költségvetési forrásokat csapoltak meg társaival. Simonka Györgyöt hiába kerestük. A Fidesz szerint a politikus együtt fog működni az eljárás alatt, és megilleti az ártatlanság vélelme.

 • Segítséget kért, de cserbenhagyták. Rosszul lett egy 17 éves cukorbeteg lány egy budapesti buszmegállóban. Azt mondja, majdnem elájult. Egy gyermekével arra sétáló nőtől kért segítséget, de ő a lány elmondása szerint magára hagyta. Végül egy közeli étteremben várta meg az édesanyját. A történetet az anya írta meg közösségi oldalán.
  A lány ide kattintva részletesen meséli el a vele történteket.

 • Szokatlan utasok a vonaton. Málhás szamár és kecske is együtt vonatozott gazdáikkal a Székesfehérvárról Budapestre tartó vonaton. A szamár hátára rengeteg csomagot kötöztek. Több utas fotót és videót készített róluk. Az állatok és gazdáik csak két megállót mentek, de a MÁV szerint ez így is szabálytalan. Még vizsgálják, hogy hibáztak-e a kalauzok.

 • Javítóintézetbe küldené az ügyészség azt a 17 éves fiút, aki azzal vádolnak, hogy két hónap alatt tíz autót tört fel Kaposváron tavaly év végén. Az egyikben több mint hatmillió forintot talált, ezt édesanyja és nagybátyja között osztotta szét, akik azonnal elköltötték: házat, bútort, kocsit és ékszereket vettek belőle.

Legnézettebb videók