Műsorújság
RTL Most

Donorra várnak a szívbeteg gyerekek

A két kisgyereket műszívvel tartják életben, és az esélyük minden nappal romlik.
Még csak 5 éves, de tudja mi a bal kamra, és azt is, miért van géphez, és a nap nagy részében ágyhoz kötve. Zsolti 167 napja fekszik a kardiológiai intézet intenzív osztályán. Szívátültetésre vár, a műtétig műszívvel tartják életben.

Csak az ágyrácsig tud menni, tovább Mátét sem engedik a csövek. A kisfiú egy hónappal Zsolti után került az intézetbe, őt is már csak a műszív képes életben tartani. Számítógépes játék, mesefilmek, és napi mindössze 20 perc séta,az is csak a géppel.

Mindkét fiúnak Magyarországon és külföldön hónapok óta hiába keresnek donort. Ráadásul Zsoltinál két hét múlva letelik a 180 nap, ami után minden nappal egyre kockázatosabb lehet a műszíves kezelés.

„ Az idő múlásával a problémák szaporodhatnak, és miután mechanikus készülék működtetéséről van szó hibák léphetnek fel” – mondta Ofner Péter, főigazgató.

Azt, hogy mire lehet számítani a félévet meghaladó kezelésnél, még az orvosok sem tudják pontosan megmondani, mert az ilyen hosszú kezelés nagyon ritka.

Világszerte a leghosszabb ideig egy német kisgyerek kapott műszíves kezelést 470 napig, azaz majd másfél évig. Magyarországon a leghosszabb idő 182 nap volt.

A kardiológiai intézetben néhány hete egy harmadik gyereket is műszívre kellett tenni, ő szintén fiú, és még csak egy éves.

Legnézettebb videók