Műsorújság
RTL Most

Akcióban a kullancsok

Idén a 29. héten 40 százalékkal több Lyme-kóros esetet regisztráltak, mint egy éve ugyanezen a héten.
Idén eddig a 29. héten jelentették a legtöbb Lyme-kóros esetet, összesen 142-t. Összehasonlításképp 2004-2008. között a 29. héten átlagosan 75 ilyen bejelentés érkezett. Az Epinfo adatai szerint nemcsak ezen a július 19-25-ig terjedő héten, hanem idén a január óta mért eddigi legtöbb Lyme-kóros esetet regisztrálták, eddig összesen 1019-et. Korábban 29 hét alatt átlagosan csak 543 ilyen megbetegedést jelentettek. A hetilap információja szerint a legtöbb beteget Vas és Nógrád megyében, valamint a fővárosban észlelték.

"Az utóbbi évek enyhe telei kedveztek a kullancsok szaporodásának, ráadásul megszűnt a szervezett kullancsirtás is, mivel az ehhez használt permetezőszert kivonták a forgalomból. Nem csak Magyarországon, hanem egész Európában épp ezért megnőtt a kullancsok által fertőzött terület, a számítások szerint legalább 15 százalékkal" – nyilatkozta Kapiller Zoltán.

Az állatorvos felhívta arra is a figyelmet, hogy míg a szintén a kullancsok által terjesztett agyvelő-, és agyhártyagyulladás ellen van védőoltás, addig a Lyme-kór ellen nincs. Ráadásul a Lyme-kórt 3 féle baktérium is okozhatja, ezért „nincs két egyforma beteg”. A kórokozó ugyanis okozhat például szívproblémákat, ízületi gondokat, depressziót, de egy nemrég nyilvánosságra hozott svájci kutatás szerint akár inkontinenciát is - tette hozzá.

Korábban Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője is azt hangsúlyozta, hogy a Lyme-kór alattomos is tud lenni, mert egyes esetekben csak évekkel később jelentkeznek a tünetek, és ha nem kezelik a kórt akár idegrendszeri problémákat is okozhat. A szakember a betegség tüneteiről elmondta: az esetek 85 százalékában elég jól felismerhető körkörös vándorló bőrpírt okoz a fertőzés, amelyet antibiotikummal meg lehet gyógyítani.

Forrás: Független Hírügynökség

Legnézettebb videók